Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mubarak en zoons vast voor verhoor in zaak machtsmisbruik

Politieagenten bij het gerechtsgebouw in Kairo bewaken een minibusje met daarin de broers Mubarak. Foto AP / Amr Nabil

De twee zonen van Hosni Mubarak zijn gisteren opgepakt voor verhoor. Vanochtend meldde de Egyptische staatstelevisie dat het Openbaar Ministerie de ex-president van Egypte zelf ook heeft opgepakt, zo meldt AP. De arrestatie volgde kort op de ziekenhuisopname van Hosni Mubarak nadat hij tijdens een verhoor over de zaak onwel werd.

In Kairo zijn Alaa en Gamal Mubarak in verzekering gesteld in verband met een onderzoek van de openbaar aanklager naar corruptie, machtsmisbruik en het geweld tegen tegenstanders van hun vader.

Gamal was een topman binnen de regeringspartij tijdens Hosni Mubaraks regime en werd gezien als zijn opvolger. Zijn broer Alaa is een zakenman. Zo’n tweeduizend boze Egyptenaren verzamelden zich buiten het gerechtsgebouw waar de broers heen werden gebracht. Zij juichten de arrestatie luid toe.

Over de toestand van de oud-president doen sinds vannacht diverse verhalen de ronde. Gisteravond zou hij naar de intensive care zijn gebracht, maar volgens de minister van Justitie zijn de verhoren in het ziekenhuis gewoon voortgezet.