Parlement neemt wet aan die proces tegen Berlusconi kan beëindigen

Parlementariërs van de oppositie protesteerden vanavond tijdens de stemming over de wet. Foto: AP / Max Rossi.

Het Italiaanse lagerhuis heeft vanavond een wet goedgekeurd die de lengte van processen in Italië beknot en in feite een einde maakt aan een omkoopzaak tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Dat meldt persbureau AP.

De omstreden wetgeving werd met 314 stemmen voor en 296 tegen aangenomen. Volgens critici is de wetgeving op maat gemaakt om de belangen van Berlusconi te behartigen. De wet beknot de lengte van processen tegen personen die niet eerder veroordeeld zijn. Hiermee komt waarschijnlijk ook een einde aan een proces tegen de premier wegens het betalen van steekpenningen aan een Britse advocaat voor het afleggen van een valse getuigenis.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, die waarschijnlijk ook akkoord gaat, omdat de coalitie van Berlusconi daar een meerderheid heeft.