Ouattara wil dat Strafhof geweld Ivoorkust onderzoekt

Ouattara afgelopen maandag op een persconferentie in het Golf Hotel in Abidjan. Foto: AP / Aristide Bodegla.

Het Internationaal Strafhof moet onderzoek doen naar het geweld van de afgelopen maanden in Ivoorkust. Dat zei president Alassane Ouattara vanmiddag op een persconferentie in het Golf Hotel in Abidjan.

Over zijn voorganger Laurent Gbagbo, die maandag werd gearresteerd in een bunker onder zijn residentie in Abidjan, zei Ouattara dat hij zowel op nationaal als internationaal niveau aangeklaagd gaat worden. Ouattara’s minister van Justitie is al bezig met het voorbereiden van vervolging, aldus Ouattara. Verdere details gaf de leider van Ivoorkust niet. Ook de troepen van Ouattara worden van misstanden verdacht.

Ouattara maakte vanmiddag ook bekend dat Gbagbo vanuit het Golf Hotel, waar hij sinds maandag verbleef, is overgebracht naar een “veilige locatie” in het land. Waar Gbagbo nu verblijft wilde Ouattara niet zeggen. De president zei dat het herstellen van de veiligheid en het weer goed laten functioneren van de publieke voorzieningen vanaf nu zijn prioriteiten zijn.

Verder kondigde Ouattara aan dat alles in gereedheid is voor de “onmiddellijke hervatting” van de cacao-export en dat de vestigingen van de centrale bank van Ivoorkust volgende week weer hun deuren openen. Daarna kunnen ook de private banken weer open gaan, aldus de president.