Ontslagen bij toeleverancier fabrikant Saab

Toeleverancier International Automotive Components (IAC) heeft 55 medewerkers ontslagen wegens de productiestop bij autofabrikant Saab. De Saab-fabriek in Trollhättan ligt al ruim een week stil, waardoor voor deze uitzendkrachten bij IAC geen werk meer is. Dat zei de directeur van het toeleveringsbedrijf tegen het persbureau Dow Jones.

Autofabrikant Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker, heeft de productie stilgelegd omdat er geen geld meer is om leveranciers te betalen. Eerder stokte de productie omdat leveranciers weigerden onderdelen te leveren. Spyker liet gisteren weten dat het hard op zoek is naar financiering van het bedrijf.

Het bedrijf werkt aan een plan om het vastgoed van Saab in Zweden te verkopen en vervolgens terug te huren. Maar voor deze zogeheten sale-and-leaseback-constructie is toestemming nodig van de Zweedse overheid omdat deze vaste activa door Saab in onderpand zijn gegeven aan de overheid. Dezer dagen overlegt Saab met de Zweedse overheid over het teruggeven van onderpand. De Zweedse overheid staat garant voor Saab bij de Europese Investeringsbank (EIB). Die verstrekte vorig jaar februari een lening van 400 miljoen euro aan Saab. Spyker verwacht vandaag meer details te kunnen geven over nieuwe financiering van het bedrijf. Als die rond is kan de fabriek van Saab binnen een week weer draaien, aldus Spyker.

In de onlangs gepubliceerde jaarrekening van Spyker Cars staan de gebouwen en het land van Saab voor ruim 117 miljoen euro op de balans. De fabriek en de machines staan voor nog eens 148 miljoen euro op de balans.

Daarnaast is Spyker ook in onderhandeling met de Rus Vladimir Antonov over financiering. Antonov was eerder investeerder in Spyker, maar moest zich terugtrekken vanwege vermeende banden met de maffia. Wel is hij altijd Spyker-topman Victor Muller blijven financieren, die miljoenen van hem leende om Saab te kopen. Volgens de Rus is zijn naam inmiddels gezuiverd, waardoor voor hem de weg vrij is om miljoenen in Saab te steken. Mogelijk is hij ook de koper van het vastgoed als de Zweedse overheid hier toestemming voor geeft.