Miljoenenboete Unilever en Procter & Gamble om waspoederkartel

september 1998 kantoorgebouw bodegraven foto rien zilvold reclame wasmiddelen Robijn Sunil Omo Andy Glorix Jif Vim Sunlight zeep Dubro schoonmaakmiddelen afwasmiddelen Unilever Andrelon Axe
september 1998 kantoorgebouw bodegraven foto rien zilvold reclame wasmiddelen Robijn Sunil Omo Andy Glorix Jif Vim Sunlight zeep Dubro schoonmaakmiddelen afwasmiddelen Unilever Andrelon Axe Unilever-vestiging in Bodegraven (archieffoto 2004). Foto NRC / Rien Zilvold

Levensmiddelenconcern Unilever krijgt een boete van 104 miljoen euro wegens kartelvorming in de markt voor waspoeder, zo maakte de Europese Commissie vandaag bekend. De Amerikaanse branchegenoot Procter & Gamble krijgt een boete van 211,2 miljoen.

Een derde lid van het kartel, Henkel, hoeft niets te betalen, omdat Henkel degene was die het bestaan van het kartel in 2008 aan de Europese Commissie onthulde.

In een verklaring stelt de commissie dat de boetes aan Unilever en Proctor zijn verlaagd, vanwege “erkenning van de feiten en het mogelijk maken van een snelle conclusie van het onderzoek”.

Het kartel was actief in Nederland, Belgie, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Italië en Spanje. Prijsafspraken werden gemaakt over wasmiddelen die worden gebruikt in wasmachines en de Europese Commissie heeft bewijs dat het kartel ten minste actief is geweest in de periode tussen januari 2002 en maart 2005.

Vorige maand kreeg Unilever in Duitsland een miljoenenboete wegens het maken van kartelafspraken. Volgens het Bundeskartellamt zouden vertegenwoordigers van Kraft Foods, Dr.Oetker en Unilever Deutschland de afgelopen jaren regelmatig bijeengekomen zijn. Op die bijeenkomsten spraken “hooggeplaatste verkoopmedewerkers” onder meer over de onderhandelingen die zij voerden met supermarktconcerns. Ook spraken zij over prijsverhogingen voor de supermarkten.