Kritiek uit Frankrijk op NAVO

Het bondgenootschap zou meer moeten doen om zware wapens uit te schakelen die burgers bedreigen in de belegerde stad Misrata.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, vindt dat de NAVO met haar militaire operaties boven Libië „niet genoeg” doet. Juppé zei dat gisteren op het radiostation France-Info. „De NAVO wilde het militaire commando over de operaties hebben, en dat hebben we geaccepteerd. Ze moet voorkomen dat de troepen van Gaddafi zware wapens gebruiken om burgers te bombarderen.”

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zei gisteren dat de NAVO haar inspanningen moet opvoeren. Hague zei dit in Luxemburg, waar hij deelnam aan een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Daar werd gesproken over een mogelijke humanitair-militaire EU-missie naar Libië. De NAVO wees de kritiek van Juppé en Hague gisteren af. „Ik denk dat we met de middelen die we hebben goed werk leveren”, aldus een hoge NAVO-stafofficier, de Nederlandse brigadegeneraal Mark van Uhm – broer van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Gaddafi’s troepen vielen gisteren opnieuw de westelijke stad Misrata aan. In de stad, die al weken wordt belegerd, dreigt een humanitaire crisis door een tekort aan voedsel en medicijnen. (AP, NRC)