Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Invoering langstudeerdersboete jaar uitgesteld

De boete voor langstudeerders, die het kabinet in september dit jaar wilde laten ingaan, wordt een jaar uitgesteld. Haagse bronnen bevestigden dit vanmiddag aan NRC Handelsblad.

Studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen zouden vanaf september per jaar 3000 euro extra aan collegegeld moeten betalen.

De SGP eiste gisteren dat invoering van de boete een jaar uitgesteld zou worden omdat huidige studenten niets kunnen doen om aan de boete te ontsnappen. De steun van de SGP is voor het kabinet cruciaal, omdat de maatregel zonder de stemmen van de twee SGP-senatoren geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

De stap van het kabinet maakt duidelijk hoe de nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer liggen, zegt onze onderwijsredacteur Bart Funnekotter. “Het is de eerste keer dat het kabinet vanwege het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer zijn beleid heeft moeten aanpassen.”