Frankrijk: robuuste militaire rol in Libië blijft nodig

De coalitielanden moeten Gaddafi onder sterke militaire druk blijven zetten om hem tot aftreden te bewegen. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vanmiddag na overleg met zijn collega’s in Qatar.

Juppe stelde in hoofdstad Doha dat het doel van de militaire operaties in Libië zeer duidelijk is. “Gaddafi moet opstappen, maar we hebben een politieke oplossing nodig”, aldus de minister. Hij zei dat de coalitielanden nog in gesprek zijn over de vraag of het opstappen van Gaddafi een voorwaarde moet zijn voor onderhandelingen tussen hem en de opstandelingen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de coalitielanden gaven eerder vanmiddag al een gezamenlijke verklaring uit waarin zij zeggen de opstandelingen financieel te willen steunen.
De opstandelingen, ook vertegenwoordigd op de top in Doha, vroegen de Verenigde Staten op hun beurt om weer een grotere militaire rol in Libië op zich te nemen. “Toen de Amerikanen meer betrokken waren was de missie meer in beweging en werden burgers beter beschermd”, aldus opstandelingenwoordvoerder Mahmoud Shamman.

De opstandelingen vroegen de NAVO vanmiddag het aantal luchtaanvallen op troepen en doelen van Gaddafi te intensiveren. Shamman stelde dat de militaire organisatie nu “zeer traag” op Gaddafi’s aanvallen op burgers reageert. De sjeik van Qatar, gastheer van de top in Doha, leek te sympathiseren met de wens van de opstandelingen. “Het is tijd om het Libische volk te verdedigen en ze in staat te stellen zichzelf te verdedigen”, aldus Tamim Bin Hamad Al-Thani.