Espresso met de oprichters van de PVV-fanclub

Overeenkomst Het Tahrirplein in Egypte inspireerde twee kritische fans van de PVV een onafhankelijke vereniging op te richten die de partij van Geert Wilders democratischer wil maken. Omdat op het Tahrirplein vorige week nog twee doden vielen, drink ik met Oege Bakker en Geert Tomlow espresso op het Plein in Den Haag. Ik vraag de


Overeenkomst

Het Tahrirplein in Egypte inspireerde twee kritische fans van de PVV een onafhankelijke vereniging op te richten die de partij van Geert Wilders democratischer wil maken. Omdat op het Tahrirplein vorige week nog twee doden vielen, drink ik met Oege Bakker en Geert Tomlow espresso op het Plein in Den Haag. Ik vraag de oprichters van de Vereniging voor de PVV mij aan te vullen: ‘Denkend aan het Tahrirplein zie ik…’ Tomlow is de eerste die iets zegt: ‘Geert Wilders.’ Bakker denkt eerst na en komt dan met: ‘Hosni Mubarak.’ Ik vraag of er een overeenkomst is tussen de PVV-leider en de voormalige Egyptische president. Tomlow, weer als eerste: ‘Nee.’ Bakker, na een korte stilte: ‘Ze hebben beiden geen snor.’

Geert Wilders is niet onder de indruk van de vereniging. Hij wordt er ‘warm noch koud’ van. Eerder heeft Hero Brinkman de discussie over democratisering van de PVV op gang proberen te krijgen. Maar Wilders liet toen al weten geen voorstander te zijn omdat hij vreest voor ‘LPF-achtige toestanden’ waar onderlinge twisten de boventoon voerden. ‘Daar geloven we niet in,’ zeggen Tomlow en Bakker tegelijkertijd. Maar als ik vraag hoe ze de espresso vinden, zijn ze minder eensluidend. ‘Te sterk,’ antwoordt de een, ‘te slap’ de ander. Ik durf niet te vragen hoeveel leden ze denken te werven. ‘Freddie Mercury had wel een snor,’ zegt Oege Bakker dan opeens. ‘Ik ben al twintig jaar lid van The Official International Queen Fan Club.’ Geert Tomlow zwijgt.