Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bleker: gebruik antibiotica in veehouderij moet minder

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet fors worden teruggebracht. Dat zei staatssecretaris Bleker van Landbouw vanavond in EénVandaag. Zijn ministerie komt nog dit jaar met maatregelen als de sector zelf geen actie onderneemt.

Bleker noemde het gebruik van antibiotica in de veehouderij in het tv-programma een “ernstig probleem”. In 2011 moet de sector het gebruik van antibiotica met twintig procent hebben teruggebracht en in 2013 met vijftig procent.

De staatssecretaris heeft de sector opdracht gegeven voorstellen voor te bereiden. “De tijd van stil maar, wacht maar, is voorbij”, waarschuwt Bleker. Als deze zomer geen zicht is op verbetering, komt de staatssecretaris met “verregaande maatregelen”.

Bleker wil onder meer de belangenverstrengeling in de sector aanpakken zodat een dierenarts niet ook tegelijkertijd de leverancier is van antibiotica:

“Er moet een onafhankelijk depot komen voor de medicijnen. Op die manier is de dierenarts niet langer afhankelijk van de boer aan wie hij verkoopt en de dierenarts zelf heeft dan geen belang meer bij levering.”

Veel dieren krijgen preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Nederland is daarmee koploper in Europa. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

Afgelopen weekend berichtte NRC Handelsblad al dat dat dierenartsen amper worden bestraft om het oneigenlijk voorschrijven en leveren van antibiotica. Maandag erkende de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde dat dierenartsen financieel belang hebben bij het toedienen van antibiotica.