Belastingdienst heft miljoenen bij malafide uitzendbureaus

De Belastingdienst heeft in 2010 kleine uitzendbureaus voor ruim 24 miljoen euro boetes en naheffingen opgelegd wegens het niet afdragen van loonbelasting. Ook werden premies niet betaald en lagere omzetten opgegeven dan die daadwerkelijk behaald waren.

Volgens staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) gaat het om interim-bureaus die vooral in de oude wijken van de grote steden zitten, meldt de NOS. De fiscus heeft samen met de Arbeidsinspectie meer dan 1.600 uitzenders en ondernemers die uitzendkrachten inhuren onderzocht. Bedrijven die gebruikmaken van uitzendorganisaties kunnen door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld als de uitzendorganisatie niet aan haar fiscale verplichtingen voldoet.

Ook dit jaar zal de Belastingdienst veel energie steken in deze gevallen. “De meeste bedrijven voldoen netjes aan hun fiscale verplichtingen, zij moeten er op kunnen rekenen dat uitwassen hard worden aangepakt,” aldus Weekers tegen de NOS.

De staatssecretaris onderstreept dat zowel werknemers als werkgevers slecht af zijn bij malafide uitzendbureaus. Voor werknemers is het nadelig omdat ze onverzekerd werken.