Twaalfde dode na explosie Minsk - verdachten aangehouden

A picture taken on April 11, 2011 shows the metro station Oktyabrskaya shortly after the blast in the Belarussian capital Minsk. Belarus sought to identify the perpetrators behind the bombing on the Minsk metro that killed 12 and wounded 150, the first major apparent act of terror in its post-Soviet history. The explosion at a busy metro station in the heart of the Belarussian capital near the headquarters of President Alexander Lukashenko stunned a city which has never seen attacks like those suffered in neighbouring Russia. AFP PHOTO / POOL / ANDREI STASEVICH
A picture taken on April 11, 2011 shows the metro station Oktyabrskaya shortly after the blast in the Belarussian capital Minsk. Belarus sought to identify the perpetrators behind the bombing on the Minsk metro that killed 12 and wounded 150, the first major apparent act of terror in its post-Soviet history. The explosion at a busy metro station in the heart of the Belarussian capital near the headquarters of President Alexander Lukashenko stunned a city which has never seen attacks like those suffered in neighbouring Russia. AFP PHOTO / POOL / ANDREI STASEVICH Het metrostation waar de explosie plaatsvond. Foto AFP / Andrei Stasevich

Het dodental van de explosie in de metro van Minsk van gisteren is opgelopen tot twaalf. Nog 204 mensen liggen in het ziekenhuis, waarvan er 26 ernstig aan toe zijn, meldt Reuters.

Update 11:40 De autoriteiten hebben verschillende verdachten gearresteerd voor de aanslag in Minsk. Hoeveel is nog niet duidelijk, meldt Reuters.

Een van de zwaargewonden is afgelopen nacht overleden. Vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd in Wit-Rusland.

De aanslag in metrostation Oktyabrskaya vond tijdens spitsuur plaats in een van de drukste metrolijnen van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, vlakbij het presidentiële hoofdkwartier. Er waren zo’n 300 mensen in de buurt op het moment van de explosie, toen net een trein het station binnenreed.

‘Dit is een poging het land te destabiliseren’

De autocratische president Alexander Lukashenko, die de scepter zwaait in het land sinds 1994, zei gisteravond dat de explosie een poging was om het land te destabiliseren. De Wit-Russische autoriteiten zijn er zeker van dat het een aanslag betreft, maar niet bekend is wie er achter zit.

‘Explosief ingepakt met metalen ballen’

De explosie vond plaats op het moment dat mensen aan het eind van de werkdag uit een metro stapten. Oktyabrskaya is een station waar twee hoofdlijnen bij elkaar komen en daarmee het enige metroknooppunt van de stad. Volgens de Wit-Russische autoriteiten werd de aanslag gepleegd met een explosief dat was ingepakt met metalen ballen en waarvan de kracht een equivalent had van 5 tot 7 kilo TNT. Het was geplaatst onder een bankje op een perron.

‘Aanslagen zijn cadeautjes uit het buitenland’

Lukashenko zegt dat de explosie wellicht te linken is aan een aanslag in 2008, waarvan nooit bekend is geworden wie er achter zat. Zo’n 50 mensen raakten toen gewond toen een bom ontplofte bij een openluchtconcert waar de president bij was. Volgens hem is niet uit te sluiten dat de aanslagen ‘cadeautjes uit het buitenland’ zijn.

De president heeft gezworen het land ‘binnenstebuiten te keren’ om de verantwoordelijken voor de aanslag te vinden.

Beelden van vlak na de aanslag. De beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren.

http://youtu.be/Iz2h_3GPos8

    • Peter van der Ploeg