Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Oud-NRC-redacteur J.M. Bik overleden

Oud-NRC-redacteur J.M. (Joep) Bik is gisteren na een ziekbed overleden. Bik (1940-2011) was correspondent in Bonn en invloedrijk politiek redacteur voor NRC Handelsblad in een tijd die werd bepaald door de ideologie van de Koude Oorlog.

Bik werd in 1965 sportredacteur bij de Nieuwe Rotterdamse Courant. Na een korte tussenstop bij Trouw werd hij in 1968 binnenlandredacteur bij de NRC die in 1970 met het Algemeen Handelsblad fuseerde. Voor deze krant werd hij politiek verslaggever. In 1985 werd hij chef van de parlementaire redactie in Den Haag. Vier jaar later werd hij correspondent in Bonn. De jaren voor zijn pensioen in 2005 was hij diplomatiek redacteur. Tot in 2008 had hij een weblog. Tot 2009 schreef hij regelmatig voor de opiniepagina.

In NRC Handelsblad staat vanmiddag een necrologie van Mark Kranenburg en Hubert Smeets. Een fragment:

Joep Bik [...] was [...] een klassieke journalist uit een tijdperk dat al voor zijn dood werd afgesloten. Een journalist die zelf wel opvattingen heeft, maar geen dedain voor de feiten en evenmin voor de ideeën van anderen. Een journalist ook met een eigen schrijfstijl. Zoals dat hoorde bij een krant die zich erop beroemde een ‘auteurskrant’ te zijn. In een gewoon nieuwsbericht was zijn hand te herkennen, ook als zijn naam er niet bij stond. ‘Koning van de bijzin’, werd hij gekscherend door collega’s van andere kranten aan het Binnenhof genoemd. En inderdaad de flux de bouche waarover hij beschikte („Joep, mag ik nu even”, zei premier Lubbers eens tijdens een interview met Bik toen de vraag wel erg lang werd), kwam terug in zijn stukken.

De volledige tekst staat vanmiddag in NRC Handelsblad. Lees hier vanaf vier uur de digitale editie.