Mitt Romney eerste serieuze kandidaat voor Republikeinse nominatie

(FILES) In this file photo dated February 11, 2011 shows former Massachusetts Governor Mitt Romney addressing the Conservative Political Action Conference at the Marriott Wardman Park in Washington, DC. Former Massachusetts governor Mitt Romney announced April 11, 2011 he was formally exploring a 2012 White House run, charging that President Barack Obama's policies "have failed" to revive the US economy. "It's time that we put America back on a course of greatness, with a growing economy, good jobs, and fiscal discipline in Washington," Romney said in a low-key video shot in New Hampshire, home to a key early nominating contest. Romney ran in 2008, but fell short amid doubts from core conservatives that he truly shared their values, and questions fueled by his moderate governing style in deeply liberal Massachusetts. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/FILES = FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELECOS AND TELEVISION USE ONLY =
(FILES) In this file photo dated February 11, 2011 shows former Massachusetts Governor Mitt Romney addressing the Conservative Political Action Conference at the Marriott Wardman Park in Washington, DC. Former Massachusetts governor Mitt Romney announced April 11, 2011 he was formally exploring a 2012 White House run, charging that President Barack Obama's policies "have failed" to revive the US economy. "It's time that we put America back on a course of greatness, with a growing economy, good jobs, and fiscal discipline in Washington," Romney said in a low-key video shot in New Hampshire, home to a key early nominating contest. Romney ran in 2008, but fell short amid doubts from core conservatives that he truly shared their values, and questions fueled by his moderate governing style in deeply liberal Massachusetts. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/FILES = FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELECOS AND TELEVISION USE ONLY = Mitt Romney in februari dit jaar. Foto AFP/Chip Somodevilla

Met het instellen van een comité voor fondsenwerving voor een verkiezingscampagne heeft de Republikein Mitt Romney zich gisteren als eerste serieuze kandidaat van die partij officieus gemeld in de strijd om het presidentschap.

Voor de presidentsverkiezingen in 2008 legde hij het in de strijd om de Republikeinse nominatie af tegen John McCain, die verloor van Barack Obama. Mocht hij de Republikeinse kandidatuur in de wacht slepen dan zal hij het opnieuw opnemen tegen de huidige president, die zich vorige week kandidaat stelde.

Tom-Jan Meeus schreef eerder over de moeizame start van de strijd om de Republikeinse kandidatuur.

De verklaring, in twee woorden: Sarah Palin. In een amper opgemerkte interventie, begin dit jaar, deed het Republikeinse establishment een ultieme poging haar uit de race van 2012 te houden. De partij veranderde de regels. Het gevolg is dat in de voorverkiezingen niet het principe van winner takes all geldt, maar resultaten per staat proportioneel worden verdeeld. Zo wilden partijbonzen beletten dat een kandidaat de nominatie kan wegkapen door de eerste paar voorverkiezingen te winnen: het scenario dat de Grand Ol’Party (GOP) vreesde als Palin meedoet.

Het probleem-Palin is overzichtelijk. Zij is erg populair bij de activistische Republikeinen die stemmen in voorverkiezingen. Maar ze wordt niet zo gewaardeerd door onafhankelijke en gematigde kiezers – zeker sinds haar reactie op de beschieting van een Congreslid in Tucson, dit voorjaar. Als ze meedoet zou ze dus vrijwel zeker de Republikeinse nominatie winnen, en vrijwel zeker de presidentsverkiezingen verliezen.

Zolang haar plannen onduidelijk zijn, is het voor andere belangstellenden niet aantrekkelijk een kansloze kandidatuur te riskeren. Dus bedenken ze uitvluchten. Het zou zonde zijn veel geld in de voorronde op te maken. Het zou ontactisch zijn vrijwilligers nu al af te matten.

Mitt Romney maakt nu als eerste bekend zich te mengen in de strijd, maar de ex-gouverneur van Massachusetts is belast met een verleden. Als gouverneur voerde hij een verplichte ziekteverzekering in die bijna hetzelfde is als Obama’s zorgplan.