Wapenwet mogelijk strenger door schietpartij in Alphen

De schietpartij van afgelopen zaterdag in Alphen aan den Rijn kan leiden tot aanscherping van de wapenwet. Dat zeggen Tweede Kamerleden vanmiddag in NRC Handelsblad. “Maar we moeten eerst de feiten kennen”, zegt Jeroen Recourt (PvdA). “Het is nog zo vers, de nabestaanden moeten eerst de gelegenheid krijgen om dit drama te verwerken”, voegt Coskun Çörüz (CDA) daaraan toe.

Kamerleden zetten vraagtekens bij de wapenwetgeving. Is het wel een goed idee om mensen die wapens bezitten deze thuis in een kluis te laten bewaren, bijvoorbeeld. En waarom is psychische stabiliteit geen criterium om een wapenvergunning te krijgen of te verlengen?

De Tweede Kamer wil in een later stadium debatteren met de minister van Veiligheid en Justitie. Sharon Gesthuizen (SP): “Je mag een wapen alleen gebruiken op de schietvereniging, waarom moet het dan bij mensen thuis liggen?”

Over het aanscherpen van de criteria voor een wapenvergunning zijn de meningen verdeeld. Magda Berndsen (D66): “Hoe ga je dat dan toetsen?” Dat vraagt ook Gesthuizen zich af: “Mag iemand die ooit bij de huisarts heeft gezegd dat hij somber is, geen wapenvergunning hebben?”

Lees het uitgebreide artikel in de digitale editie van NRC Handelsblad.