Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Schietclub Nieuwkoop blijft dicht uit piëteit met slachtoffers

Van der V. kocht deze S&W bij de schietclub. De andere wapens die hij in zijn bezit had, zijn daar niet gekocht. Foto RTL NieuwsVan der V. kocht deze S&W bij de schietclub. De andere wapens die hij in zijn bezit had, zijn daar niet gekocht. Foto RTL Nieuws

Dagschuttersvereniging Nieuwkoop, waarvan Tristan van der V. lid was, blijft uit piëteit met de slachtoffers dicht tot volgende week dinsdag. Dat zei een van de twee eigenaren, Mark van Dam, vanavond in RTL Nieuws.

Hij noemde Van der V. een “overdreven vriendelijke jongen” die zich normaal gedroeg en zich met niemand bemoeide. Hij was nog nooit in bomberjack en legerbroek gezien, de kleding die hij droeg toen hij zaterdag zes mensen en zichzelf doodschoot.

De 24-jarige Van der V. was volgens RTL Nieuws sinds 2007 lid van de vereniging. Hij was daar donderdag voor het laatst en kwam er ongeveer een keer in de twee weken, samen met zijn vader en een vriendin van zijn vader. Die vriendin heeft zaterdag vlak voor het schietincident nog gebeld met de schietvereniging met de vraag of Tristan daar was.

Van der V. heeft een wapen gekocht bij de schietvereniging; een semi-automatische Smith & Wesson, waar 25 kogels in kunnen. Volgens RTL heeft Van der V. daar zaterdag hoogstwaarschijnlijk mee geschoten De andere twee wapens die hij gebruikte, zijn niet bij de schietvereniging gekocht.

Bij de vereniging was niet bekend dat Van der V. kampte met zelfmoordneigingen. Politietopman Willem Woelders wil dat de Wapenwet wordt aangepast. Ook Tweede Kamerleden zijn daar voor, bleek vandaag uit een artikel van NRC Handelsblad.