Gbagbo gearresteerd in zijn bunker in Abidjan

Ivory Coast's Laurent Gbagbo (L) and his wife Simone sit in a room at Hotel Golf in Abidjan, after they were arrested, April 11, 2011. Ivory Coast's Laurent Gbagbo was arrested by opposition forces on Monday after French troops closed in on the compound where the self-proclaimed president had been holed up in a bunker for the past week. Gbagbo refused to step down when Alassane Ouattara won November's presidential election, according to results certified by the United Nations, reigniting violence that has claimed more than a thousand lives and uprooted a million people. The hotel is where his rival Ouattara has his headquarters. REUTERS/Stringer (IVORY COAST - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Ivory Coast's Laurent Gbagbo (L) and his wife Simone sit in a room at Hotel Golf in Abidjan, after they were arrested, April 11, 2011. Ivory Coast's Laurent Gbagbo was arrested by opposition forces on Monday after French troops closed in on the compound where the self-proclaimed president had been holed up in a bunker for the past week. Gbagbo refused to step down when Alassane Ouattara won November's presidential election, according to results certified by the United Nations, reigniting violence that has claimed more than a thousand lives and uprooted a million people. The hotel is where his rival Ouattara has his headquarters. REUTERS/Stringer (IVORY COAST - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) Gbagbo en zijn vrouw zitten in een kamer in het Golf Hotel in Abidjan na de arrestatie. Foto: Reuters

Laurent Gbagbo is vanmiddag opgepakt in zijn bunker in Abidjan en overgedragen aan de strijdkrachten van Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen vorig jaar in Ivoorkust.

Na zijn arrestatie is Gbagbo samen met zijn vrouw Simone door Ouattara in bewaring gesteld in het Golf Hotel in Abidjan, het hoofdkwartier van Ouattara. Het paar wordt daar beschermd door VN-politie. Enkele uren nadat Gbagbo werd opgepakt verscheen hij op de Ouattara-gezinde televisiezender TCI waar hij opriep tot “het beëindigen van de gevechten”.

Volgens Alain Le Roy, topman binnen de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land, betekent de arrestatie niet dat de politieke crisis in Ivoorkust ten einde is. “Maar het is wel een belangrijke stap richting het beëindigen van het geweld.”

Onze correspondent Pauline Bax reageert vanuit Abidjan:

“Gbagbo is over de weg vervoerd en zit nu met verschillende familieleden in het Golf Hotel. Het moment van zijn arrestatie komt heel snel en onverwacht: gisteren begonnen de Fransen een groot offensief bij zijn residentie, die zeer zwaar beschadigd was geraakt. Vanochtend trokken de Fransen met tanks en pantservoertuigen naar zijn bunker.”

“Of deze actie binnen het mandaat van de Fransen valt, hangt af van wie je het vraagt. Het kamp van Gbagbo vindt dat de Fransen hun boekje ver te buiten zijn gegaan en onrechtmatig hebben gehandeld. De Verenigde Naties zien Gbagbo echter niet meer als rechtmatige president en beschuldigen hem van oorlogsmisdaden. Daarom stellen ze dat ze het recht hebben hem te arresteren.”

“Hoe het verder gaat is niet te zeggen, maar ik denk dat het Ouattara-kamp wel begrijpt dat het belangrijk is om Gbagbo niet verder te vernederen. Ze moeten zorgen dat de situatie in Abidjan zo snel mogelijk weer normaal wordt. Ook moeten ze de milities van Gbagbo ervan overtuigen hun wapens neer te leggen.”

De arrestatie van Gbagbo heeft tot vreugde geleid in Parijs:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Ivorianen vieren en roepen merci Sarkozy op Champs Elysées http://yfrog.com/h23eqiij

Fransen vielen vandaag ambtswoning Gbagbo aan


Franse tanks namen vandaag de ambtswoning van Gbagbo onder vuur. Troepen van Ouattara vielen onder andere het gebouw van de staatstelevisie en het presidentiële paleis in Abidjan aan.

Gisteren
hebben helikopters van de Verenigde Naties en het Franse leger met raketaanvallen een deel van de residentie van Gbagbo in Abidjan vernietigd. De toestemming voor de aanvallen met helikopters werd gegeven omdat Gbagbo ervan werd beschuldigd zware wapens te hebben ingezet tegen de burgerbevolking in een wanhopige poging aan de macht te blijven.

Lees hieronder ons liveverslag van vandaag terug:


Update 18.04 Ggagbo en zijn vrouw Simone zijn door Ouattara in bewaring gesteld in het Golf Hotel in Abidjan en worden beschermd door VN-politie.
Alain Le Roy, chef van de VN-vredesmacht:

“De chef van Gbagbo’s strijdkrachten … belde ons om te zeggen dat hij de wapens wil overgeven.”

(Reuters)

Update 17.53
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat de arrestatie van Gbagbo een einde heeft gemaakt aan maanden onnodig bloedvergieten. Hij wil Ouattara zo spoedig mogelijk spreken:

“Dit is het einde van een hoofdstuk dat nooit had moeten zijn”, zegt hij geciteerd door het persagentschap AFP. “We moeten het land helpen om de stabiliteit, de rechtsstaat te herstellen, en een antwoord bieden op alle humanitaire en veiligheidskwesties.”

Gbagbo’s “fysieke veiligheid moet worden gewaarborgd en daar ga ik op aandringen”, voegde Ban toe. “We moeten nadenken over wat zijn toekomst zou moeten zijn.”

Update 17.40
BBC-verslaggever John James in de Ivoriaanse stad Bouake:

“As the news spread, thousands of people rushed to the roundabout in the city centre to the sound of young men honking their motorbikes. Women danced up and down the boulevard waving branches and singing. ‘We heard today that they’ve caught Gbagbo. We don’t like Gbagbo. That’s why we’re happy. They’ve caught Gbagbo today. We’re so happy,’ one person said. Another added: ‘What has just happened is the second independence day of Cote d’Ivoire. But it doesn’t mean that the war is over - peace will not come if all the militia have not been arrested.’ But not everyone was in the mood to celebrate. ‘There have been too many deaths because of this. Gbagbo has killed too many,’ a third person said. Ivory Coast’s second city voted overwhelmingly for Mr Ouattara in the first round, only to see Mr Gbagbo attempt to cancel their votes in the second round.”

Update 17.33
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de arrestatie van Gbagbo een signaal is dat er consequenties volgen voor andere leiders die geen afstand doen van de macht. Daarnaast riep zij alle burgers van het land op om kalm te blijven en te bouwen aan een vreedzame toekomst. (Reuters)

Update 17.25
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageert op de arrestatie van Gbagbo:

“Laurent Gbagbo has been credibly implicated in crimes against humanity and other atrocities for which he should be held to account. He should not be granted a golden exile in a country that would shield him from national or international prosecution. Alassane Ouattara’s forces have an obligation to treat him and others in their custody humanely in accordance with international law. After months of fighting in which civilians suffered terribly, Ouattara takes control of a deeply divided country. To end over a decade of abuse and impunity, Ouattara’s new government needs to ensure that all those responsible for the crimes that have characterized this painful period of Cote d’Ivoire’s history face fair justice, regardless of their rank or political allegiance.”

Update 17.20
BBC-verslaggever Mark Doyle in Abidjan:

“I hear that there have been some celebrations in Abidjan, certainly in the areas loyal to Mr Ouattara. I have not been out on the streets yet - they have been extremely dangerous in recent days. Hopefully they will become less dangerous now. It seems a page has definitely been turned, and the nightmare of this urban war is perhaps coming to an end. Normally when the big man goes in African countries, those who follow him tend to melt away. However, in recent days Mr Gbagbo armed his militia. There is also a question mark over what happened to the 200 to 400 crack soldiers who were protecting Mr Gbagbo at his residence.”

Update 17.13

Update 17.05 Guillaume Soro op het Franse televisiestation i-tele:

“Doe mee aan de Republikeinse krachten!”

Daarnaast vroeg hij het Ivoriaanse volk om kalm te blijven na de arrestatie van Gbagbo.

Update 17.02 Laurent Gbagbo’s troepen moeten zich bij de Republikeinse Garde van Alassane Ouattara voegen om een klopjacht in Ivoorkust te vermijden, zo stelt de de door Ouattara benoemde minister-president Guillaume Soro. (Reuters)

Update 16.58

Twitter avatar frasereC4 Ed Fraser Just watching video of Gbagbo when he surrenders changing Hawaii shirts in his room - presidents always look so diminished at the end

Update 16.55

Twitter avatar savechildrenuk Save the Children Situation in #Abidjan extremely volatile, millions of people stuck indoors with limited access to food/water. #IvoryCoast #emergency

Update 16.50 VN-afgevaardigde Youssoufou Bamba zei dat hij niet kon zeggen voor welke rechtbank Gbagbo moet verschijnen. Hij zei ook dat Gbagbo is meegenomen naar een “veilige plek” die hij niet zou herkennen. Een woordvoerder van Ouattara in Parijs zei dat Gbagbo was meegenomen naar het hoofdkantoor van Ouattara in het Golf Hotel in Abidjan. (Reuters)

Update 16.44
Beeld van Gbagbo vermoedelijk na zijn arrestatie, uitgezonden door pro-Ouattara tv-station TCI.

Update 16.40 VN- chef Alain Le Roy staat op het punt om de VN-Veiligheidsraad te informeren. (France 24)

Update 16.31
Hague:

“Mr Gbagbo has acted against any democratic principles in the way he has behaved in recent months and of course there have been many many breaches of any rule of law as well.”
“At the same time we would say that he must be treated with respect and any judicial process that follows should be a fair and properly organised judicial process,” aldus Hague op een persconferentie in Londen.

Update 16.25 De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft gezegd dat Gbagbo met respect moet worden behandeld en moet worden berecht op een ordelijke manier.

Update 16.00 Volgens de Verenigde Naties hebben Gbagbo en zijn vrouw zichzelf overgegeven aan de strijdkrachten van Ouattara. (Reuters)

Update 15.54 Pauline Bax, NRC-correspondent in Ivoorkust , meldt vanuit Abidjan:

“Gbagbo is over de weg vervoerd en zit nu met verschillende familieleden in het Golf Hotel. Het moment van zijn arrestatie komt heel snel en onverwacht: gisteren begonnen de Fransen een groot offensief bij zijn residentie, die zeer zwaar beschadigd was geraakt. Vanochtend trokken de Fransen met tanks en pantservoertuigen naar zijn bunker.”

“Of deze actie binnen het mandaat van de Fransen valt, hangt af van wie je het vraagt. Het kamp van Gbagbo vindt dat de Fransen hun boekje ver te buiten zijn gegaan en onrechtmatig hebben gehandeld. De Verenigde Naties zien Gbagbo echter niet meer als rechtmatige president en beschuldigen hem van oorlogsmisdaden. Daarom stellen ze dat ze het recht hebben hem te arresteren.”

“Hoe het verder gaat is niet te zeggen, maar ik denk dat het Ouattara-kamp wel begrijpt dat het belangrijk is om Gbagbo niet verder te vernederen. Ze moeten zorgen dat de situatie in Abidjan zo snel mogelijk weer normaal wordt. Ook moeten ze de milities van Gbagbo ervan overtuigen hun wapens neer te leggen.”

Update 15.42 Het Franse ministerie van Defensie zegt dat het troepen van Ouattara waren die de daadwerkelijk arrestatie hebben verricht. Ze werden wel ondersteund door Franse strijdkrachten. (Reuters)

Update 15.36 De woordvoerder van Ouattara, de in Frankrijk zegt dat Gbagbo overgebracht is naar het Golf-hotel in Abidjan. Dat is, sinds de presidentsverkiezingen in november vorig jaar, de verblijfplaats van Alassane Ouattara. (Reuters)

Update 15.10 Franse troepen hebben Laurent Gbagbo opgepakt in zijn bunker in Abidjan en overgedragen aan de strijdkrachten van Alassane Ouattara. Dat melden woordvoerders van beide kampen en de Franse ambassadeur in Ivoorkust.

Meer dan dertig Franse pantservoertuigen trokken eerder op de middag naar het huis van Gbagbo. Een Franse legerwoordvoerder wilde alleen zeggen dat het leger ‘een bloedbad probeert te voorkomen’. Gbagbo verloor in november de presidentsverkiezingen maar weigerde tot op heden afstand te doen van het ambt. De internationale gemeenschap erkent zijn opponent Alassane Ouattara als winnaar van de verkiezingen.

Een ooggetuige liet aan persbureau Reuters weten ook Franse soldaten en een helikopter van het Franse leger te zien. Hij zegt ook schoten te horen.

“De pantservoertuigen rijden met soldaten achter hen, en een helikopter erboven. We kunnen schoten van automatische wapens horen.”

Gisteren vielen helikopters van de Verenigde Naties en Frankrijk troepen van Gbagbo aan. Ze beschadigden ook het presidentiële paleis en vernietigden zware wapens.

Interactieve graphic: Ivoorkust