Na ‘Alphen’ rijzen de vragen over handhaving wapenwet

A police officer looks at the scene of a shooting incident at a shopping mall in Alphen aan den Rijn, southern Netherlands April 9, 2011. A gunman's deadly rampage through a shopping mall was met on Sunday with disbelief by residents of the quiet Dutch town who once thought such carnage could not happen in their country. Dressed in camouflage trousers and a bomber jacket, Tristan van der Vlis opened fire with an automatic weapon in a parking lot on Saturday and walked calmly into Ridderhof mall, where he continued shooting. Six people died and 17 were wounded. Picture taken April 9, 2011. REUTERS/Stephan Verwaaij (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST) MANDATORY CREDIT
A police officer looks at the scene of a shooting incident at a shopping mall in Alphen aan den Rijn, southern Netherlands April 9, 2011. A gunman's deadly rampage through a shopping mall was met on Sunday with disbelief by residents of the quiet Dutch town who once thought such carnage could not happen in their country. Dressed in camouflage trousers and a bomber jacket, Tristan van der Vlis opened fire with an automatic weapon in a parking lot on Saturday and walked calmly into Ridderhof mall, where he continued shooting. Six people died and 17 were wounded. Picture taken April 9, 2011. REUTERS/Stephan Verwaaij (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST) MANDATORY CREDIT De omgeving rond winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, zaterdag na de schietpartij. (Foto Reuters Stephan Verwaaij)

Na het bloedbad in Alphen aan den Rijn rijzen de vragen over de Nederlandse Wapenwet. Een wapen is niet eenvoudig te bemachtigen, maar bij het verstrekken van wapenvergunningen en in de handhaving van de regels zijn de autoriteiten te soepel. Dat stellen deskundigen vandaag in nrc.next.

Gisteren werd bekend dat dader Tristan van der V. in 2006 behandeld is voor suïcidale klachten. “Psychische stabiliteit is geen criterium voor een wapenvergunning. Het lijkt me dat we dat moeten aanpassen,” zegt lector Veiligheid Jaap Timmer.

Volgens Marsha de Vries, die in opdracht van de Politieacademie onderzoek deed naar wapens en munitie, is de regelgeving in Nederland streng maar zijn de controle en handhaving gebrekkig. Korpsbeheerders zijn zeer autonoom bij het intrekken van jachtaktes of wapenvergunningen. De Vries noemt bepaalde groepen sportschutters “het lekkende leertje van de kraan.” Veel munitie blijkt afkomstig uit woonwagenkampen.

In 2006 voerde de politie een landelijke controle van schietverenigingen uit onder de codenaam Golden Delicious. Daarbij zijn geen grote misstanden aan het licht gekomen. Toch zijn er geregeld incidenten rondom schietverenigingen. Zo zijn er de laatste jaren inbraken geweest bij schietclubs in Amsterdam, Beverwijk en in de Achterhoek.

Vorige week arresteerde de politie in Amersfoort zeven mannen van een illegale schietclub die een baan huurden waar ze schoten met verboden volautomatische vuurwapens. Na huiszoekingen werden vijftien vuurwapens gevonden. De meeste arrestanten hadden geen wapenvergunning. In april vorig jaar werd een lid van een schietvereniging in Nieuwpoort doodgeschoten in zijn woning in Groot-Ammers. En bij schietvereniging De Vrijheid in Rosmalen beroofde een 21-jarige man zich onlangs van het leven.