Japan herdenkt de aardbeving

Japan heeft vandaag de vermoedelijk 25.000 doden herdacht die vielen toen het noordoosten van het land een maand geleden werd getroffen door een aardbeving en tsunami.

Met duizenden vermisten die nog gevonden moeten worden, meer dan 150.000 overlevenden in opvangcentra en vernielde kernreactoren die radioactieve straling verspreiden was er weinig tijd om stil te staan bij de enorme ramp.

Sirenes begonnen te loeien om 14:46 uur

“Zelfs na een maand huil ik nog als ik het nieuws bekijk”, zegt de 19-jarige Marina Seito, die vertelt dat zij in een kelderrestaurant zat toen de beving begon. Serviesgoed viel kapot op de grond en stukken plafond kwamen rondom haar naar beneden, schrijft persbureau Novum.

Sirenes begonnen te loeien om 14.46 uur, het precieze tijdstip waarop de beving met een kracht van 9,0 een tsunami teweegbracht. Graafmachines werden stilgezet, brandweermannen zetten hun petten of helmen af en sloegen de handen ineen. Monniken luidden klokken en spraken gebeden uit voor de slachtoffers.

Kabinetssecretaris Yukio Edano betuigde namens de regering diep medeleven met nabestaanden en beloofde dat de regering alles zal doen om de slachtoffers te helpen en de nucleaire crisis tot een einde te brengen. “Het spijt ons ongemak en problemen te veroorzaken voor degenen die nog in opvangcentra moeten wonen.”

Lees hier alle berichten terug die wij hebben geschreven over de ramp in Japan.