Egyptische blogger veroordeeld tot drie jaar cel voor belediging leger

Een militaire rechtbank in Egypte heeft blogger Maikel Nabil tot drie jaar cel veroordeeld vanwege zijn blog waarin hij vraagtekens zet bij de motieven van het Egyptische leger. Hij plaatste foto’s en video’s van mensen die beweerden door de militaire politie mishandeld te zijn.

Nabil schreef de blog begin vorige maand. Op 28 maart werd hij gearresteerd door militaire officieren en belediging van het leger ten laste gelegd. De militaire rechtbank zou zich al eerder uitspreken over de zaak, maar vandaag werd pas een vonnis geveld.

“Het is betreurenswaardig, de militaire rechtbank van Nasr heeft Maikel Nabil tot drie jaar cel veroordeeld,” aldus zijn advocaat Gamal Eid. “De advocaten waren hier niet bij aanwezig, het vonnis is bijna in het geheim overhandigd.”

Het was het eerste proces tegen een blogger voor een militaire rechtbank sinds het leger op 11 februari de macht van oud-president Hosni Mubarak overnam.

‘Oude tijden lijken te herleven in Egypte’


NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is bezorgd, oude tijden lijken te herleven in Egypte:

“Het zegt niet veel goeds over het huidige systeem in Egypte. Het is een teken aan de wand dat Nabil hier überhaupt voor berecht wordt. De noodtoestand is natuurlijk nog steeds van kracht en daaronder gebeurt nog van alles. Zo zijn lang niet alle politieke gevangenen vrijgelaten, wat wel zou gebeuren. Nabil is niet de enige die zich in een benarde situatie bevindt. Oude tijden lijken te herleven in Egypte.”

Oproep Human Rights Watch tevergeefs


Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de Opperste Militaire Raad vorige week op om de zaak tegen de blogger te laten vallen. Een veroordeling zou volgens hen een “gevaarlijk precedent” scheppen.

“Het is vrij schokkend dat in dit nieuwe democratische tijdperk van Egypte de militaire overheid iemand vervolgt, omdat hij iets schrijft over het leger. Deze zaak schept een gevaarlijk precedent in een Egypte dat juist afstand wil doen van het machtsmisbruik onder Hosni Mubarak.”

De oproep bleek tevergeefs.

De blogpost waarvoor Maikel Nabil is veroordeeld. Screenshot maikelnabil.comDe blogpost waarvoor Maikel Nabil is veroordeeld. Screenshot maikelnabil.com

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld