Duitser Klöden wint Ronde van Baskenland

Andreas Klöden heeft de Ronde van Baskenland op zijn palmares bijgeschreven. De Duitse wielrenner van Team RadioShack eindigde zaterdag in de afsluitende tijdrit over 24 kilometer als tweede achter zijn landgenoot Tony Martin, eveneens specialist in het tijdrijden.

Klöden hield in de tijdrit de Amerikaan Chris Horner, de winnaar van vorig jaar in Baskenland, ruim achter zich. De Nederlandse wielrenner Robert Gesink, kopman van de Raboploeg, noteerde de zevende tijd in de race tegen de klok. Gesink eindigde op de derde plaats in het eindklassement van de Spaanse rittenkoers, achter Horner.

Klöden begon aan de slotdag als gedeeld koploper in het algemeen klassement, samen met de Spanjaarden Joaquin Rodriguez (Katusha) en Samuel Sanchez (Euskaltel). Klöden had een voorsprong van niet meer dan één seconde op Horner en breidde die over het 24 kilometer lange parcours gestaag uit.

Uiteindelijk was Klöden, die de Ronde van Baskenland ook in 2000 op zijn naam schreef, 46 seconden sneller dan Horner, de titelverdediger uit de Verenigde Staten.

Gesink had een goede dag en bleef met zijn zevende plaats, op 53 seconden van ritwinnaar Martin, diverse tijdritspecialisten voor. „In de Tirreno-Adriatico ging het al goed en ik heb een goede positie op de fiets te pakken”, reageerde de wielrenner uit Varsseveld opgetogen.

Gesink na afloop: „Ik zit in de buurt van de echt heel goede tijdrijders en heb sommigen zelfs geklopt.”

Terugblikkend op de Ronde van Baskenland sprak Gesink over een lastig parcours. „Bijna iedere dag bergop en ook telkens een lastige finish. Bergop moet ik nog een tandje hoger. Komende week ga ik rusten en probeer ik nog een stapje te maken voor de klassiekers.”

Ploegleider Adri van Houwelingen van Rabobank was tevreden over de prestaties van zijn kopman. „Robert is gewoon wereldklasse en heus niet alleen omdat hij hier derde wordt. Zonder specifieke voorbereiding of doel ‘gewoon’ op het podium eindigen, dat is het maximaal haalbare.”

Bram Tankink kreeg in Baskenland een eigenaardige prijs uitgereikt. De Nederlandse wielrenner werd verkozen tot meest elegante renner van de zesdaagse rittenkoers, een prijs die tot de nodige hilariteit leidde bij de voltallige ploeg van Rabo.

Tankink weet nog niet wat hij met deze beker gaat doen. „Ik win niet zoveel prijzen”, zo liet hij zichtbaar geamuseerd weten. „Hier moet ik een speciale kast voor gaan maken. Ik weet ook niet waarom ik deze prijs heb ontvangen. Misschien door mijn goede humeur?” (Novum)