Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dierenartsen erkennen financieel belang bij toediening antibiotica

De beroepsvereniging van dierenartsen in Nederland erkent dat dierenartsen “op vele manieren financiële belangen” hebben bij het toedienen van antibiotica. Bovendien dienen dierenartsen “nog steeds” te veel antibiotica toe in de intensieve veehouderij.

Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) in een reactie op een artikel over de rol van dierenartsen bij het hoge antibioticagebruik in de intensieve veehouderij, afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad.

De KNMvD komt nu met een notitie waarin gepleit wordt voor een onafhankelijkere rol voor dierenartsen. Zo moeten de maatschappelijke taken van dierenartsen beter worden vastgelegd. De taken moeten ook vergoed worden, zodat de dierenartsen voor hun inkomen minder afhankelijk worden van de verkoop van antibiotica. Ook moet er een betere controle komen op de naleving van regels door dierenartsen en dierhouders.

Uit het artikel wordt duidelijk dat de belangen van veel dierenartsen verstrengeld zijn. Ze hebben een wettelijk monopolie op het uitschrijven van antibioticarecepten, doen de kleinhandel in antibiotica, maar ook de groothandel en een deel van de productie. CDA- Kamerlid Henk Jan Ormel, woordvoerder antibioticagebruik, blijkt certificaten van aandelen van een antibioticaproducent te hebben. CDA-senator Jos Werner, voorzitter van een stichting die het antibioticagebruik moet indammen, is commissaris bij farmaceutisch concern Merck, dat een grote diergeneesmiddelentak heeft.

Ook bleek dat dierenartsen die worden betrapt op het zonder medische noodzaak op grote schaal leveren van antibiotica er vaak met een lage straf afkomen.
De Nederlandse veehouderij is de grootste gebruiker van antibiotica in Europa. Een hoog antibioticagebruik bedreigt de volksgezondheid omdat het bacteriën resistent maakt. Daardoor zijn ook infecties bij mensen moeilijker te behandelen.

Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil een parlementair onderzoek naar de verstrengelde belangen en het gebrekkige overheidstoezicht. Dat gaat ze eisen tijdens een algemeen overleg woensdag in de Kamer.

Thieme: “Het is slecht voor het aanzien van de Tweede Kamer dat Henk Jan Ormel woordvoerder antibioticagebruik is en als dierenarts certificaten van een antibioticabedrijf heeft.”

Lees het achtergrondverhaal ‘Het antibioticasyndicaat’ in de digitale editie van afgelopen weekend (alleen voor abonnees)