Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Geen kinderen onder doden in Alphen - ‘dader was suïcidaal’

Persconferentie op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zondagmiddag. Vlnr, Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie, burgemeester Bas Eenhoorn en korpschef Jan Stikvoort. Foto Maarten Hartman Persconferentie op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zondagmiddag. Vlnr, Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie, burgemeester Bas Eenhoorn en korpschef Jan Stikvoort. Foto Maarten Hartman

Er zijn geen kinderen om het leven gekomen bij het schietincident in Alpen aan den Rijn gisteren. Wel zijn twee kinderen van zes en tien jaar oud lichtgewond geraakt. Dat heeft burgemeester Bas Eenhoorn vanmiddag tijdens een persconferentie op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn bekend gemaakt.

De doden zijn drie mannen van 80, 49 en 42 jaar oud en drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar oud. Ze woonden allen in Alphen aan den Rijn. De 42-jarige man was van Syrische afkomst.

Twaalf van de zeventien gewonden liggen nog in het ziekenhuis, onder wie zeven zwaargewonden. In sommige gevallen gaat het om “levensbedreigende situaties”, werd bekendgemaakt op de persconferentie.

Dader duidelijk suïcidaal

Een duidelijk motief voor de daad van Tristan van der V. gisteren is nog niet gevonden, maar wel was de man “duidelijk suïcidaal”, aldus Officier van Justitie Kitty Nooy. Voor zover het Openbaar Ministerie tot dusver heeft weten te achterhalen was Van der V. niet onder medische behandeling. De man was werkloos. In zijn afscheidsbrieven verwees Van der V. naar “digitale bestanden”, aldus Nooy, maar wat er tot dusver is gevonden bleek eerder “spiritueel” van aard te zijn dan een concreet motief voor het schietincident te bevatten.

De politie vraagt het publiek om een tweede man in Alphen met exact dezelfde naam als de dader met rust te laten. “De dader is dood. Deze man heeft er niets mee te maken, maar heeft momenteel geen leven”, aldus korpschef Jan Stikvoort.

Hieronder een transcriptie van de persconferentie van burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn, officier Nooy en korpschef Stikvoort.

Burgemeester Bas Eenhoorn:

“Wij proberen op goede wijze met nabestaanden en gewonden mee te leven. Maar moeten wel allerlei maatregelen nemen voor onderzoek
“Stand van zaken met de slachtoffers: naast de dader zes doden, drie vrouwen en drie mannen. De drie vrouwen waren respectievelijk 91, 68 en 45 jaar oud. De omgekomen mannen waren 80, 49 en 42 jaar oud. Ze woonden allen in Alphen aan den Rijn. De 42-jarige man was van Syrische afkomst. Er zijn niet meer bijgekomen, al zijn er zwaargewonden in het ziekenhuis. Geen van de mensen in ziekenhuis is echter tot dusver bezweken. Zeventien gewonden waaronder twee kinderen van zes en tien jaar oud, allebei lichtgewond. Zeven zwaargewonden, waaronder wel levensbedreigende situaties.
“Er is contact geweest met het kabinet: vanavond is er een herdenking bij de Ridderhof waar leden van het kabinet aanwezig zullen zijn en het woord zullen voeren.
“Later vandaag bijeenkomst met slachtoffers en heel veel hulpverleners, waaraan wij heel veel te danken hebben. Heel veel mensen hebben van alles aan de kant gezet om hulp te verlenen gisteren en vandaag. Kijken nu ook hoe we morgen scholen bij kunnen staan in de omgang met leerlingen.”

Hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy:

“In 2003 was de dader in een groep waarin iemand een luchtdrukpistool had, en het lijkt erop dat de dader van gisteren destijds gewond raakte.
“Afscheidsbrief bevatte geen motief, maar wel een verwijzing naar digitale informatie. We hebben bestanden doorzocht maar geen motief gevonden. Wel lijkt de dader suïcidaal te zijn geweest. De inhoud van de bestanden was eerder spiritueel dan bedreigend.
“Drie wapens op plek van delict gevonden, maar nog niet duidelijk of die onder de wapenvergunning vielen. Om redenen van objectiviteit doet ander korps verder onderzoek naar deze wapens.”

Korpschef Jan Stikvoort:

“Reconstructie zal worden uitgevoerd. Familierechercheurs begeleiden slechtoffers.
“Forensisch onderzoek wordt vandaag afgerond. Daarna wordt verder de plaats delict helemaal opgeruimd om ook persoonlijke spullen van slachtoffers te verzamelen. Morgenochtend worden de winkels waarschijnlijk teruggegeven aan winkeliers.
“Er is een tweede persoon in Alphen met dezelfde naam en die heeft nu geen leven. De dader is dood dus laat deze man graag alleen. Hij heeft er helemaal niets mee te maken.”

Op vragen van journalisten geeft Nooy later de aanvullende informatie over medische behandeling en werkloosheid.