Israël: aanvallen stoppen wanneer Palestijnen ook stoppen

Israeli soldiers who operate the Iron Dome rocket shield system are seen taking cover in fox holes during a siren alarm warning against incoming rockets in a field near the southern city of Ashkelon April 9, 2011. Israel killed four Palestinian militants and wounded half a dozen others as it pursued air raids in Gaza for a third day on Saturday, responding to increased rocket fire out of the territory, local medics said. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: MILITARY IMAGES OF THE DAY)
Israeli soldiers who operate the Iron Dome rocket shield system are seen taking cover in fox holes during a siren alarm warning against incoming rockets in a field near the southern city of Ashkelon April 9, 2011. Israel killed four Palestinian militants and wounded half a dozen others as it pursued air raids in Gaza for a third day on Saturday, responding to increased rocket fire out of the territory, local medics said. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: MILITARY IMAGES OF THE DAY) Israëlische soldaten die raketschild Iron Dome bedienen, zoeken dekking tijdens een luchtalarm nabij Ashkelon. Foto Reuters / Amir Cohen

Israël stopt zijn aanvallen, als de militanten in het door Hamas beheerde Gaza dat ook doen. Dat zei de Israëlische minister van defensie Ehud Barak vandaag op de radio. Vanochtend hebben Palestijnse militanten vanaf de Gazastrook drie mortieren op het zuiden van Israël afgeschoten.

Bij de aanval vielen geen gewonden. Door de motieraanval werd de elektriciteitstoevoer afgesneden.

Hamas zegt ook bereid te zijn tot een staakt het vuren, in reactie op de uitspraken van Barak.

“De Palestijnse facties zijn niet geïnteresseerd in escalatie”, zei Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri tegen persbureau Reuters. “Als de Israëlische agressie stopt, kan de rust worden hersteld.”

Beide partijen hebben er geen belang bij om de situatie volledig uit de hand te laten lopen. Een soortgelijke geweldscyclus resulteerde eind 2008 in de Gazaoorlog. De angst bestaat dat een nieuwe oorlog uitbreekt door een enkel incident. De afgelopen maand is een gespannen situatie ontstaan.

Het geweld nam behoorlijk toe toen een Palestijnse raket donderdag een Israëlische schoolbus raakte, waardoor twee gewonden vielen. De afgelopen 48 uur hebben de Palestijnen volgens het Israëlische leger honderdtwintig raketten en mortieren op Israël afgevuurd. Volgens de Palestijnen zijn sinds donderdag bij Israëlische vergeldingsacties zeker negentien bewoners van de Gazastrook omgekomen.

Een van de slachtoffers was volgens Israël betrokken bij het ontvoeren van een Israëlische soldaat. Die wordt al vijf jaar vastgehouden in de Gazastrook.