IJsland wijst Icesave-deal af, Nederland stapt naar rechter

Iceland's President Olafur Ragnar Grimsson (L) shows his identification papers before voting in the Icesave referendum in Reykjavik April 9, 2011. Icelanders began voting on Saturday whether to approve a plan to repay debts to Britain and the Netherlands with opinion polls suggesting another rejection, dampening hopes for progress in the island's economic recovery. REUTERS/Ingolfur Juliusson (ICELAND - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Iceland's President Olafur Ragnar Grimsson (L) shows his identification papers before voting in the Icesave referendum in Reykjavik April 9, 2011. Icelanders began voting on Saturday whether to approve a plan to repay debts to Britain and the Netherlands with opinion polls suggesting another rejection, dampening hopes for progress in the island's economic recovery. REUTERS/Ingolfur Juliusson (ICELAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) President Olafur Ragnar Grimsson toont zijn identificatie in een stemlokaal in Reykjavik. Foto Reuters / Ingolfur Juliusson

De IJslandse bevolking heeft een akkoord over het terugbetalen van vijf miljard euro aan Nederland en Engeland afgewezen in een referendum. Zo’n 58 procent stemde tegen, blijkt uit voorlopige resultaten. Nederland stapt naar de rechter.

Het gaat om geld dat Nederlanders en Britten op een rekening van de IJslandse bank Icesave hadden staan toen die in 2008 failliet ging. De overheden van Nederland en Engeland vergoedden de schade voor hun gedupeerde burgers. Nu willen ze dat geld terughebben van IJsland.

Een grote meerderheid van het IJslandse parlement wil het ook teruggeven, maar president Olafur Grimsson weigerde in februari zijn handtekening onder de deal te zetten. Daarop werd opnieuw een referendum uitgeschreven. Een vorig akkoord werd vorig jaar al met een overweldigende meerderheid afgewezen.

Aangebrachte verbeteringen mochten niet baten. De kwestie zorgt voor veel wrijving tussen de drie landen en maakt het herstel van IJsland na de economische crisis moeilijk. Het Internationaal Monetair Fonds heeft leningen stopgezet en het land wordt voorlopig geen lid van de Europese Unie. De regering hoopte dan ook sterk dat de bevolking met de nieuwe afspraken zou instemmen.

‘Alles doen om politieke en economische chaos te voorkomen’


Volgens de IJslandse minister-president Johanna Sigurdardottir kan de uitslag economische en politieke chaos tot gevolg hebben:

“De slechtste optie is gekozen. De uitslag heeft het land in tweeën gesplitst”, aldus Sigurdardottir tegen de staatsomroep. Volgens haar is het duidelijk dat het nee-kamp heeft gewonnen.

Sigurdardottir, die voorspelde dat een nee-stem zou leiden tot economische onzekerheid voor ten minste een jaar of twee, wilde niet zeggen of de regering van plan is om ontslag te nemen:

“We moeten alles doen wat we kunnen om de politieke en economische chaos als gevolg van deze uitkomst te voorkomen”, zei ze.

In IJsland konden 230.000 kiezers naar de stembus, maar over de opkomst is nog niets bekend.

Wat gaat Nederland nu doen?


Een gang naar de rechtbank is onvermijdelijk geworden. Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) wil dat de rechter zich uitspreekt over de zaak:

“Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesave-akkoord het niet gehaald heeft. Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter”, aldus De Jager op nu.nl.

Een eerder opgestarte juridische procedure wordt nu doorgezet.