Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Gaddafi accepteert wapenstilstand en onderhandelingen’

De Libische leider Gaddafi verscheen vandaag voor het eerst in lange tijd voor de ogen van de buitenlandse media. Op Bab al-Aziziyah complex in Tripoli ontving hij een delegatie van de Afrikaanse Unie. Vlnr de presidenten Amadou Toumani Toure van Mali, Jacob Zuma van Zuid-Afrika, Denis Sassou Nguessou van Congo, Gaddafi zelf, Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië en de secretaris-generaal van de Afrikaanse Unie Jean Ping. Foto Reuters / Louafi Larbi

De Libische leider Moammar Gaddafi heeft een “routekaart” van de Afrikaanse Unie geaccepteerd om een einde te maken aan het geweld in zijn land. Het plan houdt in: wapenstilstand, aanvoerlijnen voor humanitaire hulp open, en gesprekken tussen Gaddafi en de opstandelingen over een oplossing van het conflict.

Dit heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vanavond meegedeeld na afloop van gesprekken tussen Gaddafi en een delegatie van de Afrikaanse Unie geleid door Zuma zelf. “Ik heb nu andere verplichtingen en moet weg maar we hebben onze missie met de broeder-leider [Gaddafi] volbracht”, aldus Zuma tegenover journalisten in Tripoli. “De broeder-leider delegatie accepteert de routekaart die wij hebben gepresenteerd. We moeten een staakt-het-vuren een kans geven.”

De delegatie van de Afrikaanse Unie reist nu door naar Benghazi voor gesprekken met de opstandelingen.