‘Twee doden na ingrijpen Egyptisch leger op Tahrirplein’

Twee Egyptische mannen zijn vanochtend om het leven gekomen nadat het leger een demonstratie op het Tahrirplein in Kairo vannacht met geweld uiteen had gedreven. Dat hebben twee medewerkers van een ziekenhuis gemeld aan persbureau Reuters en AFP.

De medewerkers zeggen dat er ook achttien gewonden vielen bij het ingrijpen door het leger. Volgens betogers die vannacht op het Tahrirplein aanwezig waren zijn er ook doden en gewonden gevallen. Een ooggetuige voerde als bewijs tegenover Reuters aan dat er plassen bloed op het plein te zien zouden zijn.

Eerder vanochtend berichtten we al dat het leger vannacht in de lucht schoot (video) om de resterende betogers van het Tahrirplein te verjagen. Het leger zei vannacht in een verklaring dat het “optrad tegen rellen” om de avondklok in Kairo te handhaven en ontkent dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Hoe de precieze feiten ook liggen, volgens onze Egypte-redacteur Carolien Roelants onderstrepen de gebeurtenissen van vannacht de neiging van de Egyptische autoriteiten om massale protesten niet langer te tolereren:

“Na de val van Mubarak hebben zich nog enkele ernstige incidenten voorgedaan voordat zijn gehate binnenlandse veiligheidsdienst werd ontbonden. Maar sindsdien is dit niet meer voorgekomen en dit kan dus ook niet meer toegeschreven worden aan fossielen uit het verleden. Het is mogelijk dat dit een escalerende werking heeft, want de activisten tellen dit soort zaken op.”