Spaansig etentje voor door de week

Paprika sinaasappelsoep

Dit is een topsoep, een ontwerp van Yvette van Boven, de buitengewoon creatieve schrijfster van een van de inspirerendste kookboeken in tijden: Home made.

Leg de paprika’s de avond tevoren terwijl je zit te eten te roosteren in de oven.

Voor 4 tot 5 personen

6 puntpaprika’s

1 flinke ui of 2 kleinere, 1 teentje knoflook, 3 el olijfolie

1 pak tomaten in blokjes

4 dl groente- of kippenbouillon (uit een pot)

rasp en sap van 1 (onbespoten) sinaasappel

evt. dragon en basilicum

Leg de paprika’s op aluminiumfolie onder de gril en laat ze aan alle kanten blakeren. Hevel ze over naar een schaal en dek die af met het folie, laat ze zo staan tot ze afgekoeld zijn.

Haal ze uit de schaal, snijd ze door en verwijder de zaadjes. Trek het vel eraf en gooi dat weg. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe dat terug in de schaal, met het vocht dat uit de paprika’s is gelopen.

Hak de ui en de knoflook fijn. Fruit de ui in de olie tot die zacht is, doe de knoflook erbij en laat die even meebakken, voeg de tomatenblokjes en de paprika toe. Schenk de bouillon erbij en laat het geheel een half uur pruttelen. Zet even kort de staafmixer erin, de soep moet niet helemaal glad worden.

Rasp de schil van de sinaasappel met een scherpe rasp boven de pan. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap aan de soep toe. Maak op smaak met peper en zout.

De soep kan warm of koud opgediend, eventueel nog begeleid door een kruidenolie (Fijngewreven basilicum en/of dragon met een snufje zout en 1 deciliter olijfolie).

Witte bonen met spitskool en chorizo

Pittig, rokerig en geen gedoe. Een recept van Diana Henry.

Voor 4 tot 5 personen

1 spitskool of een halve groene kool

4 el olijfolie, 2 teentjes knoflook

2 bakchorizo’s (zachter dan de droge variant) anders een stukje van 2 ons gewone chorizo

1 blik (ongeveer 400 g) flageolets of niet te dikke witte bonen

(erbij: brood met knapperige korst)

Snij de kool doormidden. Verwijder het harde hart en snipper de rest redelijk grof (duimdik). Snij de chorizo in plakken van ongeveer ½ cm, als het om gewone chorizo gaat, gaan die plakjes nog weer in vieren.

Doe de bonen in een vergiet en spoel ze goed af, laat ze uitlekken.

Verwarm 2 eetlepels olie in een pan. Bak de knoflook en de chorizo tot de knoflook goudkleurig is. Voeg 2 eetlepels extra olie toe en bak de kool 2 minuten, al omscheppend. Doe de bonen erbij. Weer goed omscheppen. Voeg een scheut water toe, draai het gas laag, doe een deksel op de pan en laat het geheel nog 3 minuten koken. Proef op zout en dien op, met een stukje korsterig brood.