Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schutter Alphen liet brieven achter en was lid van schietclub

De dader van de schietpartij vandaag in Alphen aan den Rijn heeft een afscheidsbrief achtergelaten, maar de inhoud blijft ongewis. Uit onderzoek van NRC blijkt dat hij lid was van een schietclub, wat zojuist op de derde persconferentie rondom de schietpartij werd bevestigd. Het OM bevestigde tevens dat de dader de naam Tristan van der V. draagt.

De dader heeft in tegenstelling tot eerdere geruchten niet zijn moeder, vader of andere familie verwond of gedood. Verder werd nog niets nader bekend gemaakt over slachtoffers, ook niet of en hoeveel het mannen, vrouwen of kinderen betreft.

Geen ex-militair, inhoud afscheidsbrief niet bekend

Over de dader zei hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy dat het gaat om een 24-jarige autochtone Alphenaar. Hij woonde bij zijn vader en is geen ex-militair. Op de persconferentie werd ontkend dat hij zijn moeder of vader heeft gedood of verwond. In zijn woning wordt vanavond onderzoek gedaan, zo ook nog steeds op de plaats delict.

In de woning van de moeder van de dader is een afscheidsbrief gevonden. De inhoud daarvan werd nog niet bekend gemaakt, maar volgens de hoofdofficier wordt dat zo spoedig mogelijk gedaan.

‘Explosieven in drie andere winkelcentra’

De man had een vergunning voor vijf wapens, hij had er drie in zijn bezit toen hij vanmiddag De Ridderhof betrad. Onduidelijk is nog of die drie onder de wapens vallen waarvoor de dader een vergunning had. In zijn auto op de parkeerplaats buiten het winkelcentrum werd een briefje aangetroffen. Daarop stond dat in drie andere winkelcentra in Alphen explosieven zouden liggen, vandaar dat die meteen zijn ontruimd. De dader had overigens geen historie met explosieven.

Op dit moment worden tientallen getuigen gehoord. Eerder al een groot aantal getuigen gehoord. Politiewoordvoerder vraagt mensen die foto- of videomateriaal hebben zich te melden op www.nationale-recherche.nl.

Volg de ontwikkelingen rondom het onderzoek naar de schietpartij op ons liveblog.