Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeven doden bij schietpartij Alphen aan den Rijn - Tristan van der V. had vijf wapenvergunningen

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zijn gistermiddag zeven mensen gedood. Zestien anderen raakten gewond, waarvan drie er slecht aan toe zijn. De dader, Tristan van der V. heeft zichzelf na zijn daad door het hoofd geschoten. In de drie winkelcentra die na de schietpartij werden ontruimd zijn geen explosieven gevonden. De politie heeft tot diep in de nacht onderzoek gedaan, waarna de geëvacueerde omwonenden weer naar huis konden. De lichamen van de slachtoffers zijn geborgen.

(foto Maarten Hartman / NRC)

De dader gebruikte een automatisch vuurwapen om om zich heen te schieten. Van der V. is een bekende van de politie, maar nog niet duidelijk is in welk opzicht. De man is een autochtone inwoner van Alphen aan den Rijn die lid was van een schietclub en vergunningen had voor vijf wapens. RTL heeft een foto van Van der V. op de website staan.

De winkelcentra werden gesloten vanwege een brief die Van der V. had achtergelaten, waarin hij de winkelcentra noemde. Inmiddels zijn de bewoners van de drie winkelcentra teruggekeerd naar huis. Op de plek van de schietpartij werd de hele nacht onderzoek gedaan, wat ten gevolge had dat de lichamen van de slachtoffers de halve nacht op dezelfde plek lagen. Burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn noemde dat ‘noodzakelijk, maar absoluut vreselijk’. Inmiddels zijn de lichamen weggehaald.

Lees hieronder ons liveverslag over de gebeurtenissen terug.

Update 21:41 Het lijkt er op dat er op dit moment, met de laatste persconferentie voor vandaag achter de rug, weinig nieuwe feiten over de schietpartij in Alphen aan den Rijn meer bekend gemaakt gaan worden. Wij sluiten daarom het liveblog en houden u zoveel mogelijk op de hoogte op de rest van de website. Hartelijk dank voor uw aandacht.

Update 21:31 Aan het onderzoek werken 150 politiemensen mee. De politie in Alphen aan den Rijn krijgt bijstand van korpsen uit het hele land. (Alphen CC)

Update 21:30 Het officiële persbericht van de politie:

Uit het onderzoek, onder leiding van twee officieren van justitie, blijkt het volgende:

De identiteit van de dader is een 24-jarige man uit Alphen aan den Rijn.

De dader woonde bij zijn vader. Zijn vader en moeder zijn niet gewond, noch andere familieleden. Zijn moeder heeft een afscheidsbrief gevonden.
De dader was lid van een schietvereniging. Hij had een vergunning om 5 wapens thuis te hebben. Hij had 3 wapens. Het is nog niet bekend of hij heeft geschoten met een van deze wapens waarvoor hij een vergunning heeft. Het onderzoek naar het wapen waarmee is geschoten loopt nog.
Voor het winkelcentrum waar hij heeft geschoten stond zijn auto. In zijn auto is een brief aan de politie aangetroffen waarop stond dat in drie andere winkelcentra in Alphen explosieven zouden liggen. Dit is de reden geweest voor de ontruiming van deze winkelcentra. We zijn nog bezig met het onderzoek en streven ernaar om de drie ontruimde winkelcentra vanavond weer vrij te geven. In de woning van de verdachte is een huiszoeking gedaan. Over de resultaten is nog niets bekend.

Update 21:28 Prinses Maxima reageerde op de gebeurtenissen in Alphen aan den Rijn bij een bijeenkomst van de Scouting in de Ridderzaal in Den Haag. (NOS)

Update 20:57 Ooggetuige Mevrouw van Bokhoven bij de NOS:

Update 20:50 Van der V. kwam in 2003 in aanraking met justitie, dat leidde tot een sepot.

Update 20:47 Nu op nrc.nl: Schutter Alphen liet brieven achter en was lid van schietclub.

Update 20:39 Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de dader Tristan van der V. is.

Update 20:27 De persconferentie is afgelopen. De belangrijkste nieuwe feiten: Ten eerste de afscheidsbrief. De vraag is nu wat daar in staat. Dat, zo belooft de officier van Justitie Nooy, zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt. Ten tweede de bevestiging van eerder nieuws van NRC Handelsblad dat de dader lid was van een schietvereniging. Hij had voor vijf wapens een vergunning en bezat er drie. Nog niet bekend is of hij een van die wapens gebruikt heeft bij het bloedbad vandaag. Ten derde het ontkrachten van het gerucht dat zijn moeder zou zijn omgekomen bij de schietpartij.

Update 20:24 Over de inhoud van de gevonden afscheidsbrief kan nog niets gezegd worden.

Update 20:23 Op dit moment worden tientallen getuigen gehoord. Eerder al een groot aantal getuigen gehoord. Politiewoordvoerder vraagt mensen die foto- of videomateriaal hebben zich te melden op www.nationale-recherce.nl.

Update 20:20 Niets te zeggen over slachtoffers nog. Ook niet of het over mannen, vrouwen of kinderen gaat.

Update 20:18 Over de dader zegt hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy: De dader is een 24-jarige autochtone Alphenaar. Hij woonde bij zijn vader. Hij is geen ex-militair.

In de woning van de moeder van de dader is een afscheidsbrief gevonden. De man had vergunning voor vijf wapens, lid van schietvereniging. Hij had er drie in bezit. Voor het wc stond zijn auto, waarin een briefje is aangetroffen waarop stond dat in drie ander winkelcentra explosieven zouden liggen, vandaar dat die meteen zijn ontruimd.

De dader had overigens geen historie met explosieven. Op dit moment wordt zijn huis onderzocht. De officier ontkracht de geruchten dat zijn ouders gewond of gedood zouden zijn.

Update 20:17 Over het eventueel beëindigen van het onderzoek wordt, zo is het streven, rond 21:00 uur meer bekend gemaakt.

Update 20:16 Bij de persconferentie blijkt het dodental te blijven staan op zeven, inclusief de dader, op dit moment.

Update 20:13 Een politieman loopt met twee ooggetuigen weg van de plek van het onheil. Foto AP / Evert Elzinga

Update 20:12 Twee winkeliers bevestigen tegen de NOS dat ze de dader hebben herkend als Tristan van der V. (NOS)

Update 20:04 Het lijkt er op dat de persconferentie om 20:15 uur zal plaatsvinden.

Update 19:59 De dader was lid van een schietclub, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Dit is nog onbevestigd, maar wordt medegedeeld door zijn buren.

Update 19.53 Persconferentie voor 20.00 uur bevestigd.

Update 19.49 Inderdaad, de gemeente bedoelt de dader. Hij heeft geen militaire achtergrond.

Update 19.45 De Gemeente Alphen meldt dat “het slachtoffer” geen militaire achtergrond heeft. We gaan er vanuit dat zij de dader hiermee bedoelen.

Update 19.40 Ook de NOS meldt nu dat de nieuwe persconferentie waarschijnlijk om 20.00 uur begint. Vragen worden verwacht over onder meer de geruchten dat de dader zijn moeder in haar winkel zou hebben doodgeschoten (zie 19.06).

Update 19.28 Omroep West meldt dat om 20.00 uur een nieuwe persconferentie volgt. Rond 20.30 zou bekend worden of er in de drie winkelcentra, die in navolging van de schietpartij werden ontruimd, explosieven zijn gevonden.

Twitter avatar omroepwest Omroep West Om 20.30 uur is bekend of er wel of geen explosieven zijn gevonden in drie winkelcentra in #Alphen

Update 19.23 De politie heeft huiszoeking gedaan in een woning nabij het winkelcentrum waar de schietpartij plaatsvond. Er worden computers naar buiten gedragen, meldt de NOS. De pers wordt op afstand gehouden. Er zijn veel politieteams in de buurt.

Update 19:10 De NOS in gesprek met burgemeester Eenhoorn over het briefje dat de dader zou hebben achtergelaten:

Update 19:08 Verslaggever van NRC Handelsblad Bart Funnekotter sprak met een ooggetuige in Alphen aan den Rijn. Zijn verslag:

Jolanda van der Meulen woont in een straat die uitkijkt op het winkelcentrum. Iets na het middaguur hoorde ze knallen; het leek op vuurwerk. Ze ging kijken wat er aan de hand was, omdat ze veel mensen kent die op het winkelcentrum werken. Ze vertelt onthutst haar verhaal. “Bij de Ako boekhandel trof ik een zwaar gewonde man aan die op de grond lag. Hij bloedde. Ik heb mij jas over hem heen gelegd. Even verderop zag ik twee mensen op de grond liggen, die waren duidelijk dood. Eén lag er in een foetushouding. Ik kende de ander, volgens mij: Margriet van de modezaak.”

De duurde even voor de politie kwam, zegt Van der Meulen. “Tenminste, voor mijn gevoel. Het kan ook een paar minuten zijn geweest. Je hebt geen besef van tijd.” Van der Meulen was in shock. Ze wist niet wat ze moest doen. Toen kwam er een agent op haar af. Ze kende hem, omdat hij voor zwarte piet speelt op de school van haar zoontje. “Hij zei me dat ik weg moest wezen, omdat niet duidelijk was of de schietpartij was afgelopen. Ik ben langs de Albert Heijn gelopen en heb daar een vriendin achter de kassa vandaag gehaald. Je leven is belangrijker dan je werk, zei ik.”

Van der Meulen heeft in de kerk naast het winkelcentrum met slachtofferhulp gesproken, maar is nog steeds zeer emotioneel. “Ik kan niet geloven wat ik allemaal gezien heb.”

Update 19:06 Aansluitend op het gerucht van 18:55: Ook de moeder van de schutter die een bloedbad aanrichtte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn zou bij de schietpartij om het leven zijn gekomen. Dat meldt Omroep West via Twitter, zich daarbij beroepend op bekenden van de dader. De moeder van de Alphenaar zou een winkel in het winkelcentrum hebben gehad.

Twitter avatar omroepwest Omroep West BREAKING: Bekenden van de dader melden Omroep West dat een van de slachtoffers de moeder van de dader is die een winkel in de Ridderhof had

Update 19:06 Volgens burgemeester Eenhoorn is er inmiddels contact met de vader van de dader. (Novum)

Update 19:05 Nu op nrc.nl: In Beeld: schietpartij in Alphen aan den Rijn.

Update 18:55 Het gerucht gaat dat de moeder van de dader in het winkelcentrum werkt en ook slachtoffer is van de schietpartij. Dit is niet bevestigd.

Update 18:51 Het sporenonderzoek is stilgelegd vanwege explosievendreiging. (NOS)

Update 18:49 Het telefoonnummer van slachtofferhulp, 0900 0101, is overbelast. De gemeente raadt aan het later nog eens te proberen als u geen gehoor krijgt. Het nummer is tot 21:00 uur vanavond opengesteld.

Update 18:30 Het dodental is opgelopen tot zeven.

Update 18:23 De Telegraaf meent de identiteit van de dader te hebben achterhaald. Volgens de krant gaat het om Tistan van der V., een 25-jarige man die bij zijn ouders in de buurt van het winkelcentrum woont. Dit is niet door de politie bevestigd. Hij zou eerder in aanraking met de politie zijn geweest vanwege wapenbezit en bedreiging.

Update 18:22 De gemeente laat weten: Er zijn nog drie opvanglocaties geopend voor mensen uit de woningen boven en nabij de ontruimde winkelcentra:
De Lichtkring, Americalaan 91
Gebouw Nabij, Lauraplein 2
Het Kasteel, Concertweg 1
Het telefoonnummer van slachtofferhulp (0900 0101) is helaas overbelast. Indien u geen gehoor krijgt verzoeken wij u het nogmaals te proberen. Het nummer is tot vanavond 21:00 uur bereikbaar.

Update 18:09 De Herenhof, De Aarhof en de Atlas zijn de winkelcentra die gesloten zijn in Alphen aan den Rijn.

Update 18:08 Een ooggetuigenverslag bij RTL:

Update 18:07 Amateurbeelden van net na de schietpartij:

Update 18:05 De persconferentie van burgemeester Eenhoorn: (NOS)

Update 18:04 In het winkelcentrum waar de schietpartij plaatsvond zijn mannen in witte pakken sporenonderzoek aan het uitvoeren. (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Update 18:03 Een foto van het afgesloten winkelcentrum de Herenhof, niet zoals wij hier eerder schreven Atlas, via @w1llemvanrijn.

Update 17:50 De gemeente laat weten: Voor vragen kunnen mensen bellen naar het landelijke informatienummer 0800 1351. Het publieksnummer van de gemeente komt daarmee te vervallen.

Update 17:48 Een foto van het eveneens gesloten winkelcentrum Atlas in Alphen aan den Rijn, aan de Provinciepassage 57. (Via @JeffreyKriele)

Update 17:42 Nu op nrc.nl: Dader van schietpartij is bekende van politie.

Update 17:17 Het belangrijkste nieuws uit de persconferentie van zojuist: Justitie is er vrijwel zeker van wie de dader is: een autochtone man uit Alphen aan den Rijn, en bekende van de politie. Het dodental is niet verder gestegen. Dat blijft op zes, maar er liggen nog vier zwaargewonden in het ziekenhuis met wie het slecht gaat. Drie winkelcentra in de stad zijn gesloten uit voorzorg, gebaseerd op informatie die uit het onderzoek naar de schietpartij is gekomen. Rond 18:00 uur wordt naar verwachting de lijst van slachtoffers bekend gemaakt.

Update 17:15 Er is geen verband met de schietpartij van vorige week in Alphen aan den Rijn.

Update 17:14 Er zijn op dit moment geen aanwijzingen om aan te nemen dat de dader een (voormalig) militair is, zegt de officier van Justitie.

Update 17:11 De officier van Justitie over het sluiten van de andere winkelcentra: ‘Als de informatie maakt dat je heel voorzichtig moet zijn, dan zijn we ook heel voorzichtig. Dat maakt dat we dit hebben gedaan’.

Update 17:10 De gemeente Alphen aan den Rijn laat weten: Het strafrechtelijk onderzoek heeft voldoende aanwijzingen gegeven om voorzichtig te zijn. Uit voorzorg worden om die reden alle andere winkelcentra in Alphen aan den Rijn ontruimd. Wij verzoeken iedereen om nu niet naar een winkelcentrum toe te gaan.

Update 17:07 Dader is bekende van politie. In welk opzicht wordt ‘nader uitgezocht’, zegt Officier van Justitie Kitty Nooy.

Update 17:06 Bedoeling is om ongeveer 18:00 uur de lijst van slachtoffers bekend te maken. Dan zal ook bekend worden gemaakt of er kinderen onder de dodelijke slachtoffers zijn.

Update 17:06 Winkelcentra blijven tot nader order gesloten.

Update 17:04 Er wordt geen informatie over de dader vrijgegeven op de persconferentie. Wel zegt de burgemeester dit zo snel mogelijk te willen doen, omdat iedereen recht heeft om te weten wat er precies aan de hand is.

Update 17:02 Zowel de Officier van Justitie als burgemeester Eenhoorn benadrukken dat de andere winkelcentra enkel worden ontruimd uit voorzorg.

Update 17:02 Officier van Justitie kan niets zeggen over briefje die dader zou hebben achtergelaten bij de politie. Ook kan zij niet bevestigen of het gerucht dat dader drugsverslaafd zou zijn klopt.

Update 17:02 Burgemeester zegt zo snel mogelijk een lijst van slachtoffers bekend te maken.

Update 17:01 Bij de slachtoffers zijn ook enkele kinderen. Niet duidelijk of dit om dodelijke slachtoffers gaat.

Update 17:00 Officier van Justitie Kitty Nooy over de dader: autochtone jongeman uit Alphen aan den Rijn. Vrijwel zeker dat hij alleen heeft geopereerd.

Update 16:58 Burgemeester: besloten uit voorzorg andere winkelcentra (drie) te ontruimen.

Update 16:57 Landelijk nummer voor slachtofferhulp is opengesteld: 0900 0101

Update 16:56 Ook premier Rutte laat weten met medeleven mee te kijken met wat er is gebeurd in Alphen aan den Rijn.

Update 16:56 Koningin Beatrix geeft medeleven met familieleden van slachtoffers mee aan burgemeester Eenhoorn.

Update 16:55 Zeker zes doden, waaronder de dader. Aantal zwaargewonden, waaronder een aantal in levensgevaar.

Update 16:55 ‘Een dag als vandaag hoop je nooit mee te maken. Maar het is ons overkomen.’ -burgemeester Eenhoorn

Update 16:54 De persconferentie gaat beginnen.

Update 16:52 Er zijn drie busjes van de marechaussee bij het winkelcentrum aangekomen. (NOS)

Update 16:48 De Explosieven Opruimingsdienst onderzocht een bruine Mercedes. Het zou gaan om de auto van de dader. Volgens een ooggetuige op Twitter werd er een grote envelop met opschrift uit de auto gehaald. In de envelop zat een grote foto. Mogelijk vertelt dit iets over het motief van de dader. De envelop is in een bewijszak meegenomen. (Novum)

Update 16:43 Nu op nrc.nl: Ooggetuigen: we hoorden wel wat, maar wisten niet wat er gebeurde.

Update 16:41 Er is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers.

Update 16:37 Koningin Beatrix laat via Twitter weten met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het drama. De koningin is sprakeloos vanwege het enorme verdriet dat zoveel mensen is aangedaan en leeft intens mee met slachtoffers en nabestaanden.

Update 16:28 Om 16:45 uur is er een nieuwe persconferentie.

Update 16:27 De reactie van minister Opstelten. (NOS)

“Wij zijn geschokt door het verschrikkelijke drama dat zich vanmiddag heeft afgespeeld in Alphen aan den Rijn. Dit is een drama voor Alphen aan den Rijn en voor Nederland. Onze zorg en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun dierbaren. Ons medeleven gaat ook uit naar al die mensen die getuige zijn geweest van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Ik heb contact gehad met burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn en ik heb ons medeleven overgebracht. Ook heb ik aangegeven dat wij vanuit de nationale overheid ondersteuning zullen bieden, daar waar nodig. Wij geven steun aan het beleidsteam onder leiding van de burgemeester en de betrokken operationele diensten en hulpverleners.”

Update 16:19 Minister Opstelten (Justitie) heeft gezegd alle mogelijke hulp te bieden die de gemeente Alphen aan den Rijn nodig heeft.

Update 16:17 Een vrouw die zich in de Marskramer verschool doet haar verhaal bij Alphen CC: Enige tijd later durfde Nieuwland de winkel te verlaten. Haar kennis lag dood op straat. „Ook zag ik een vrouw in een scootmobiel die door haar hoofd was geschoten en bij de Albert Heijn bij de kassa lag een jongen. Ook dood. Later hoorde ik dat dat de dader was.”

Update 16:15 Het Leidsch Dagblad schrijft: Twee lichamen liggen op het Carmenplein. Volgens een ooggetuige zou ook een man in een steegje liggen. Bovendien is een dode, mogelijk de dader, aangetroffen tussen de kassa’s bij Albert Heijn.

Update 16:14 Veiligheidsdeskundige Glenn Schoen over het schietincident in Alphen: (NOS)

Update 16:13 Een ambulance bij het winkelcentrum:

Foto www.regio15.nlFoto www.regio15.nl

Update 16:11 Volgens de gemeente Alphen aan den Rijn heeft de politie bevestigd dat de schutter tien tot vijftien minuten heeft geschoten. (RTL)

Update 16:10 Een politieman maakt zich klaar om het winkelcentrum in te gaan:

Foto www.regio15.nlFoto www.regio15.nl

Update 15:58 Onze verslaggeefster Joke Mat is in Alphen aan den Rijn en heeft ooggetuige Latifa Charradi gesproken. Zij is eigenaar van een modezaak naast de C1000 en heeft de schietpartij bijna van begin tot einde meegemaakt:

“We waren zeker een kwartier in de winkel toen het al begonnen was. Je hoort wel wat, maar je weet nooit precies wat er gebeurt. Tot een vrouw binnenkwam die een schotwond in haar bovenbeen had. Toen was het duidelijk. Ze rende als een kip zonder kop, ik denk dat je de pijn niet voelt door de adrenaline. Het duurde verschrikkelijk lang voordat de politie er was. Je voelt je zo machteloos.”

Update 15:56 Mensen die aanwezig waren bij de schietpartij worden verzocht naar zalencentrum de Bron (Troubadourweg 2) te komen. Slachtoffers en familie van slachtoffers worden opgevangen in het politiebureau. (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Update 15:42 De gemeente Alphen aan den Rijn geeft informatie via Twitter, op het account @gemeenteaadr.

Update 15:39 Het gerucht gaat op Twitter dat het concert van Roger Waters vanavond in de Gelredome in Arnhem afgelast zou zijn. Dit is niet waar, het concert gaat gewoon door. (LiveNation)

Update 15:37 OM: Het is 100% zeker dat er geen tweede dader of schutter is geweest. (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Update 15:37 De verwachting is dat er na het overleg van burgemeester Eenhoorn met het crisisteam nog een persconferentie volgt. (NOS)

Update 15:33 Een ooggetuige bij de NOS:

Update 15:32 Gemeente Alphen: Er is een publieksnummer geopend voor vragen (0172) - 465073

Update 15:31 Pim Sedee (RTL) is ter plaatse:

Twitter avatar PimSedeeRTL Pim Sedee Nu overleg driehoek in stadhuis wachten op meer info slachtoffers en over dader #alphen

Update 15:30 De volledige persconferentie:

Update 15:29 Er zou onder meer zijn geschoten bij de kassa’s van Albert Heijn. (NOS)

Update 15:10: Een week geleden werd in Alphen aan den Rijn een auto beschoten, waarbij twee van de vier inzittenden om het leven kwamen. Er is voor zover nu duidelijk is, geen verband met de gebeurtenissen van vandaag. (NOS)

Update 15:05: Een korte samenvatting van wat we nu weten: vandaag, rond het middaguur, heeft een blanke man van rond de 25 met een automatisch wapen om zich heen geschoten bij de kassa’s van de Albert Heijn in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Er zijn tot nu toe zes doden bevestigd, waaronder de dader, die zichzelf door het hoofd schoot. Zestien anderen raakten gewond, van wie vier erg zwaar.

Update 14:59: Het nieuws is inmiddels opgepikt door o.a. Fox News, Al Jazeera en BBC.

Update 14:55:Eerste beelden na bloedbad Alphen” (RTL)

Update 14:48: Vanaf de persconferentie, waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn:

Dit is een bijna niet te begrijpen situatie. Het beleidsteam zet al het mogelijke in werking om mensen op te vangen, alle justitiële en politionele acties te nemen die nodig zijn, maar vooral om mensen die getroffen zijn zo goed mogelijk te helpen.

Het is te verschrikkelijk voor woorden wat hier in Alphen aan den Rijn is gebeurd.

Het is een schok voor ons allemaal en gaan er alles aan doen om zo goed mogelijk de gevolgen op te vangen.

Update 14:45: Vanaf de persconferentie: zes doden, vier heel zwaar gewond, vijf middelzwaar gewond, twee lichtgewonden, waarschijnlijk meer gewonden.

Update 14:42: Ziekenhuispersoneel van het Rijnland Ziekenhuis in Alphen meldt dat er minstens zeven slachtoffers zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis kan deze slachtoffers niet behandelen omdat de verwondingen te ernstig van aard zijn. (Alphen CC)

Update 14:35: Van de gemeentewebsite van Alphen:

Op dit moment kunnen wij bevestigen dat er 16 gewonden zijn en 4 dodelijke slachtoffers. Er was 1 schutter. Het incident vond plaats bij de hoofdingang Ridderhof en op de promenade binnen. Er is opvang geregeld in de Limeshal.

Update 14:41: Foto van slachtoffers die worden weggedragen uit het winkelcentrum:

Foto: www.regio15.nlFoto: www.regio15.nl

Update 14:33: Naast de eerder bevestigde vier doden, zijn er inmiddels zestien gewonden bevestigd door de gemeente.

Update 14:30: Er is géén tweede dader (NOS).

Update 14:21: De persconferentie is uitgesteld, naar verwachting begint hij over tien minuten, dus rond half drie.

Update 14:19: In elk geval is een kind in de rug geschoten en naar het ziekenhuis gebracht (Leidsch Dagblad). De dader was een blanke man, met blond haar en blauwe ogen (NOS).

Update 14:18: Een winkelend persoon in een rolstoel zou van de schrik een hartaanval gekregen hebben en overleden zijn. (Leidsch Dagblad)

Update 14:13: Het arrestatieteam is weer weggegaan, er geen tweede schutter aangetroffen. De dader heeft zichzelf met een ander wapen dan een mitrailleur door het hoofd geschoten. (NOS)

Update 14:11: De NOS is zojuist begonnen aan een extra journaal, te zien via Journaal24. Er worden daar negen gewonden gemeld.

Update 14:10: Een ooggetuigeverslag bij het Leidsch Dagblad:

Een omwonende zag vanaf haar balkon naast het winkelcentrum hoe de dader schietend naar buiten kwam. “Ik hoorde iets dat op vuurwerk leek, ik zag mensen naar buiten rennen, mensen vielen, boodschappen vielen. Ik zag een man in een bomberjack en legerbroek met een machinegeweer. Hij laadde zijn geweer door en ik hoorde binnen weer schieten. Er gaan nu al geruchten over minimaal zeven doden. Ambulances rijden af en aan.”

Update 14:05: De politie heeft vier doden bevestigd, inclusief de dader. Volgens de politie zijn er meerdere daders. (@112meldingen)

Update 14:03: De dader wilde de AH binnendringen om meer slachtoffers te maken, maar slaagde daar niet in (Verslaggever Jeroen de Graaf , NOS). Uit eerdere berichten bleek al dat de schietpartij bij de kassa’s van de supermarkt plaatsvond.

Update 14:00: Over een kwartier, om 14:15 uur, is er een persconferentie in raadszaal met burgemeester Eenhoorn (Tweet van gemeente Alphen).

Update 13:58: Onbevestigd bericht: onder de doden zou ook een kind zijn. (Leidsch Dagblad)

Update 13:51: Er is mogelijk nog een tweede schutter in het winkelcentrum. De politie doet een inval (@112meldingen)

Update 13:47: De dader is een man van ongeveer 25 jaar (NOS).

Update 13:46: Een traumahelikopter boven het winkelcentrum van Alphen:

Een traumahelikopter boven Alphen. Foto Twitter / @jorisvandenberg

Een traumahelikopter boven Alphen. Foto Twitter / @jorisvandenbergEen traumahelikopter boven Alphen. Foto Twitter / @jorisvandenberg

Update 13:41: Een ooggetuige zei tegen Alphen.cc: “Bij de kassa’s schoot hij zichzelf door het hoofd. Eerste loste hij heel veel schoten, daarna ontstond er paniek. Ik heb zijn geweer weggeschopt.” Het zou gebeurd zijn bij de kassa’s van de Albert Heijn. (Alphen.cc)

Update 13:38: Volgens het Leidsch Dagblad liggen twee lichamen nog op het plein voor het winkelcentrum, anderen liggen mogelijk nog binnen. De dader zou een man zijn, gekleed in in een bomberjack en legerbroek. Het is vanzelfsprekend een chaos rond het winkelcentrum, het centrum is afgesloten door ambulances en politie. Twee supermarkten in het complex zijn ontruimd en het winkelcentrum, Ridderhof, is afgesloten. (Leidsch Dagblad)

Update 13:34: “Een groot gebied is afgezet, de politie is de situatie in kaart aan het brengen.” (NOS Radio 1)

Update 13:25: De NOS heeft een winkelier gesproken die alles zag gebeuren. Volgens hem kwam de dader schietend het drukke winkelcentrum in en loste hij erg veel schoten. “Tussen de vijf en de tien doden, zeker”, zegt hij. Ook hij bevestigt dat de dader zichzelf door het hoofd schoot.

Update 13:23: Het beleidsteam van de gemeente, inclusief burgemeester Bas Eenhoorn is inmiddels bijeengekomen op het stadhuis.

Update 13:21: De NOS meldt dat een winkelier het over vijf doden heeft. Ook zij melden dat de dader na zijn daad zichzelf door het hoofd schoot.

Update 13:15: De dader zou zichzelf door het hoofd hebben geschoten, melden getuigen.