Egyptisch leger maakt hardhandig einde aan protest Tahrirplein

Hoewel het ze verboden was, namen sommige militairen toch deel aan de manifestatie van gisteren. Foto: AP / Khalil Hamra.

De Egyptische legerpolitie heeft vannacht in Kairo met geweld een einde gemaakt aan een demonstratie op het centrale Tahrirplein. Honderden betogers werden uit elkaar gedreven met wapenstokken en schoten in de lucht.

Het Tahrirplein was sinds gistermiddag opnieuw het toneel van een massademonstratie tegen oud-president Mubarak, zijn familie en voormalige politieke bondgenoten. Tienduizenden Egyptenaren eisten in de betoging dat de ex-president en zijn getrouwen worden vervolgd voor corruptie en andere misdaden gedurende hun bewind. De demonstratie verliep grotendeels vreedzaam, totdat het leger vannacht besloot om vanaf twee uur lokale tijd de avondklok te handhaven.

Volgens ooggetuigen die hun verhaal deden aan persbureau AP probeerden de paar honderd betogers die nog op het plein waren om een aantal betogende militairen te beschermen tegen arrestatie. Gisteren nog kondigde het Egyptische leger aan dat deelname van militairen aan de demonstratie niet zou worden getolereerd. Het leger pakte vannacht een onbekend aantal betogers op en voerde ze volgens ooggetuigen af in politiebusjes.

Na het ingrijpen riep een kleine groep fanatieke betogers, die opnieuw bezit namen van het Tahrirplein: “Het volk wil de val van de veldmaarschalk”. Hiermee refereren ze aan Hussein Tantawi, de leider van de Hoge Raad der Strijdkrachten die Egypte tot aan de verkiezingen van komend najaar bestuurt. Veel Egyptische activisten zijn kritisch over hoe het militaire regime Egypte de laatste tijd heeft bestuurd. De activisten beklagen zich over mensenrechtenschendingen en een gebrek aan transparantie. Woensdag nog veroordeelde een militaire rechtbank een kritische blogger.