Dader van schietpartij Alphen aan den Rijn is bekende van politie

De dader van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn is een bekende van de politie. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. Drie winkelcentra zijn uit voorzorg gesloten. Dat is zojuist bekend gemaakt op een persconferentie.

Justitie weet ‘vrijwel zeker’ wie de dader is, die zichzelf van het leven beroofde. Het gaat om een autochtone man uit Alphen aan den Rijn, en bovendien een bekende van de politie, zei hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy. Niet duidelijk is in welk opzicht. Ooggetuigen hebben gemeld dat de man een legerbroek en een zwarte bomberjas droeg.

Verder is nog geen informatie vrijgegeven over de dader.

Andere winkelcentra gesloten

De gemeente heeft de andere winkelcentra in de stad, drie stuks, uit voorzorg gesloten. Volgens Nooy is dit gebaseerd op informatie die uit het strafrechtelijk onderzoek naar de schietpartij is gekomen. Zij zei daarover:

“Als de informatie maakt dat je heel voorzichtig moet zijn, dan zijn we ook heel voorzichtig. Dat maakt dat we dit hebben gedaan.”

Kinderen onder de slachtoffers

Onder de slachtoffers zijn ook kinderen, zei burgemeester Eenhoorn. Of het om dodelijke slachtoffers gaat kon hij niet zeggen. Hij sprak wel de verwachting uit om rond 18:00 uur de volledige lijst van slachtoffers bekend te maken. Eerst worden de familie’s ingelicht.

Het dodental is niet verder gestegen en staat op zes. Wel liggen nog vier zwaargewonden in slechte toestand in het ziekenhuis. De burgemeester sprak de hoop uit dat de chirurgen hun levens kunnen redden.

Een ooggetuige bij de NOS:

Volg het laatste nieuws over de schietpartij in Alphen in ons liveblog.