Sandd mag SelektMail overnemen

Postbedrijf Sandd heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toestemming gekregen om concurrent SelektMail over te nemen van moederbedrijf Deutsche Post, maakt de NMa vandaag bekend.

Volgens de NMa is het niet aannemelijk dat de overname leidt tot een significante beperking van de concurrentie. TNT Post is veruit de grootste speler op de Nederlandse postmarkt.

‘Nederland is te klein voor drie spelers’

De NMa stelt dat SelektMail zich reeds langere tijd voorbereidde op een exit van de Nederlandse markt, ongeacht de overname door Sandd. Er is geen realistisch scenario waarin zonder de overname meer dan twee landelijke spelers op de Nederlandse postmarkt overblijven, aldus de NMa.

Al lang heerst het idee dat de Nederlandse postmarkt te klein is voor drie spelers, zei economieredacteur Patricia Veldhuis van NRC Handelsblad, toen in januari duidelijk was dat Sannd uit was op overname van SelektMail:

“Maar de verwachting was dat SelektMail zou overleven naast TNT, omdat SelektMail een grote eigenaar met zeer diepe zakken heeft, Deutsche Post. Maar het is SelektMail/Deutsche Post de afgelopen tijd niet gelukt om het marktaandeel te vergroten, ondanks een enorme prijzenslag waarin geen enkele winst meer was te maken. Nu wordt de druk in Nederland opgevoerd om bezorgers toch vaste contracten te geven waardoor de bedrijfsvoering duurder wordt. Misschien is dat de reden dat Deutsche Post nu de handdoek in de ring gooit.”

    • Peter van der Ploeg