Kabinet stemt in met bezuinigingen Defensie - wel tweede JSF

Een Leopard 2 A6 gevechtstank. Foto Defensie

De ministerraad gaat akkoord met de ingrijpende bezuinigingen bij Defensie. Minister Hillen heeft dat vanmiddag gemeld na afloop van de ministerraad.

Vanaf negen mei staan alle tanks van het Nederlandse leger stil. De beide tankbataljons van de landmacht worden opgeheven omdat ze niet meer nodig zijn.

“De tank is bijna het symbool van de landmacht, dus dit is een harde klap. Over tien jaar waren de tanks aan vernieuwing toe geweest. Dan hadden we geen nieuwe besteld.” - minister Hans Hillen

Nederland verkoopt ook vier mijnenjagers, twee patrouilleschepen en een bevoorradingsschip, evenals negentien F-16’s, zeventien Cougar-helikopters en een DC-10-vliegtuig.

Daarnaast verdwijnen er twaalfduizend banen, waarvan zo’n zesduizend via gedwongen ontslagen. Defensie bezuinigt zo bijna een miljard euro per jaar. Hillen zei dat hij zijn best zal doen om de zesduizend mensen die gedwongen moeten vertrekken, elders aan een baan te helpen, bijvoorbeeld bij de politie.

‘Bezuinigingen zijn asociaal’

De bezuinigingen op defensie zijn asociaal en onverantwoord. Dat heeft voorzitter Wim van den Burg van defensiebond AFMP gezegd. Hij spreekt van een ‘keiharde slag in het gezicht van het defensiepersoneel’.

“Het is kaal en kil saneringsbeleid. Wij zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten. Medewerkers hebben maandenlang in martelende onzekerheid verkeerd en worden nu snoeihard geraakt door asociaal en onverantwoord beleid.”

De AFMP wil dat niemand gedwongen wordt ontslagen en gaat daar de komende tijd actie voor voeren. Op 16 juni is er een landelijke actiedag.

Nog deze maand tweede JSF-toestel

Het kabinet koopt nog deze maand een tweede testtoestel van de JSF. Uitstel van de aanschaf leidt volgens Hillen tot hogere kosten voor het testtoestel. Nederland bestelde eerder al een eerste testtoestel. Dat wordt in augustus 2012 geleverd.

Het huidige kabinet heeft al eerder afgesproken geen besluit te nemen over de definitieve keuze voor een opvolger van de F-16. Dat moet een volgend kabinet doen. Hillen wilde vrijdag niet ingaan op de vraag wat de bezuinigingen bij defensie betekenen voor het aantal JSF’s dat Nederland zou kunnen kopen.