Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Je eigen planetarium thuis

Afgelopen maand ging een prachtige website de lucht in waarmee je je thuis in je eigen planetarium waant: solarsystemscope.com.

Je kan de tijd laten lopen en zien waar op dat moment werkelijk alle planeten staan. Of je kan zelf positie en tijd uitkiezen om de boel beter te bestuderen. De panoramatic view geeft het beeld vanuit een sterrewacht, inclusief alle sterrebeelden. De geocentric view het beeld vanuit een spaceshuttle zwevend boven aarde. Als laatste de heliocentric view dat ons hele sterrestelsel toont als gezien vanuit een onmetelijke ruimte. Het enige dat ontbreekt is het ruimteschip waarmee je je tussen de planeten verplaatst.