Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grootscheepse actie Haagse politie in rosse buurt

Den Haag : 8 april 2011 In de Doubletstraat in Den Haag wordt vrijdagavond door politie en justitie een grootschalige actie tegen internationale mensenhandel gehouden. Sinds acht uur is de Doubletstraat, waar zich 164 prostitutieramen bevinden, afgesloten en voeren in zedenzaken gespecialiseerde agenten uitgebreide controles uit. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 8 april 2011 In de Doubletstraat in Den Haag wordt vrijdagavond door politie en justitie een grootschalige actie tegen internationale mensenhandel gehouden. Sinds acht uur is de Doubletstraat, waar zich 164 prostitutieramen bevinden, afgesloten en voeren in zedenzaken gespecialiseerde agenten uitgebreide controles uit. foto © Roel Rozenburg De actie in de Haagse Doubletstraat. Foto NRC / Roel Rozenburg

In de Doubletstraat in Den Haag houden politie en justitie vanavond een grote actie tegen internationale mensenhandel. Zo’n 350 agenten en vijftig ambtenaren kammen de 164 prostitutieramen in het oude centrum uit. De straat is sinds 20.00 uur gesloten voor publiek.

Zo’n 150 prostituees zijn meegenomen naar het stadhuis en daar ondervraagd, meldt een verslaggever van Nieuwsuur. Er zouden rond 22.45 uur enkele aanhoudingen zijn verricht, maar waarvoor is onduidelijk. Een woordvoerder van de politie wil tussentijds niets kwijt over het verloop van de actie, schrijft persbureau Novum.

De Doubletstraat vrijdagavond. Foto NRC / Roel RozenburgDe Doubletstraat vrijdagavond. Foto NRC / Roel Rozenburg

De dames van lichte zeden zijn bevraagd over signalen van mensenhandel. Eventuele raamhuur wordt gecompenseerd. Politie en gemeenteambtenaren controleren de prostitutiepanden op naleving van vergunningen, voorschiften en veiligheidseisen.

De nationale recherche heeft aanwijzingen dat vrouwen in de Doubletstraat tegen hun wil in de prostitutie werken. Sommigen worden door hun pooiers betaald met drugs. Het beeld is dat voornamelijk Oost-Europese vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden voor 25 euro per klant werken.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de aanpak van mensenhandel en uitbuiting tot speerpunt van zijn veiligheidsbeleid genoemd. De prostitutiebranche is bij uitstek gevoelig voor mensenhandelpraktijken. De actie in de Doubletstraat krijgt volgens de Haagse politie mogelijk een vervolg in andere prostitutiestraten in Nederland.