Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Europarlement wil eigen corruptie aanpakken

De Oostenrijkse oud-minister van Binnenlandse Zaken Ernst Strasser stapte vorige maand op als lid van het Europees Parlement namens de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij nadat beschuldigingen van corruptie boven tafel kwamen. Foto Reuters / Leonhard Foeger

Een nieuwe werkgroep van het Europees Parlement moet corruptie onder de eigen leden gaan aanpakken. Met het instellen van de werkgroepen reageert het parlement op onthullingen over omkoopbaarheid van parlementariërs van afgelopen maand. Twee parlementariërs zijn daardoor opgestapt.

Het schandaal begon toen journalisten van The Sunday Times bij Europarlementariërs aanklopten met het verhaal dat zij lobbyisten waren die in ruil voor contant geld graag bepaalde veranderingen wilden zien in toekomstige Europese wetgeving. Volgens de krant gingen vier Europarlementariërs op de voorstellen in. Twee van hen, de Sloveen Zoran Thaler en de Oostenrijker Ernst Strasser, hebben hun zetel opgegeven. De Roemeen Adrian Severin is uit de fractie van Socialisten en Democraten gegooid, maar zit nog als onafhankelijk lid in het parlement. De vierde, Spanjaard Pablo Zalba, is onveranderd lid van zijn conservatieve fractie.

Alle vier ontkennen iets fout te hebben gedaan maar worden wel onderzocht door de autoriteiten in eigen land.

De nieuwe commissie van het Europarlement moet strengere regels over het ontvangen van giften gaan opstellen voor Europarlementariërs. De Nederlandse Europarlementariër Dennis de Jong (SP) is een van de acht leden van de nieuwe commissie. De Jong meent dat er een limiet van vijftig euro moet komen op de waarde van cadeaus die Europarlementariërs mogen accepteren.

Het gerucht gaat in Brussel dat The Sunday Times aanstaande zondag met nieuwe onthullingen komt.