Erwin Kroll 25 jaar weerman: improviseren, jumpen en bijbelles

Hij is waarschijnlijk de meest geliefde én meest verguisde, maar in ieder geval bekendste weerman van Nederland. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Erwin Kroll zijn eerste weerbericht presenteerde in het Journaal. Een video-overzicht van zijn carrière.

Kroll wilde eigenlijk aardrijkskundeleraar worden, maar ging in 1973 bij het KNMI aan de slag. In 1986 nam de NOS hem aan als weerman. Hij werd al snel ‘Erwin met de handjes’ genoemd wegens zijn beweeglijke stijl met handgebaren om zijn verhaal te ondersteunen, waar niet iedereen gecharmeerd van was. In 1991 werd hij op een congres in Parijs zelfs uitgeroepen tot ‘meest communicatieve weerman ter wereld’. In 2006 werd hij verkozen tot favoriete weerman aller tijden van de NOS.

Op een NOS-weblog schrijft Kroll over zijn jubileum:

In 25 jaar is er veel veranderd. Van schuivende panelen, waar ik zelf magneetwolken en magneetcijfers opplakte, is er, via een combinatie van computerbeelden en met de hand gemaakte kaarten, geëvolueerd naar een volledig grafisch weersysteem. Daarin worden automatisch kaarten gegenereerd die ik alleen maar hoef bij te stellen.

Bekijk hieronder een aantal video’s van 25 jaar Erwin Kroll als weerman:

Erwin Kroll met snor

Erwin Kroll in zijn eerste jaar bij het journaal (1986)


Aardrijkskundeles

Teleac-cursus ‘Wereld van het weer’ uit 1995
http://www.youtube.com/watch?v=SzlInfCrrio

Jumpen
Erwin Krol vertoont zijn jumpkunsten (2007)

Bekijk de video hier (embedden niet mogelijk)


Improviseren

Erwin Kroll weet moeiteloos te improviseren als techniek hem in de steek laat (2008)

Bijbelles
Erwin Kroll over zijn ‘Jakobs ladder’: “Uit de hemel komt een ladder naar beneden en daarop daalt een emmer (..) een engel naar beneden” (2009)

Uitspraken
Compilatie van grappige uitspraken van Erwin Kroll

Compilatie
Erwin Kroll door de jaren heen (NOS)