Vijf Palestijnen gedood na beschieten Israëlische schoolbus

Het stadje Beit Lahia op de Gazastrook werd onder vuur genomen door Israëlische mortiergranaten. Foto AFP / Marco Longari

Bij beschietingen over en weer tussen Israël en strijders in de Gazastrook zijn vandaag vijf Palestijnen om het leven gekomen. Het Israëlische leger reageerde met zwaar vuur op het beschieten van een schoolbus in het zuiden van Israël eerder vandaag.

De bus was vrijwel leeg, op een 16-jarige jongen en de chauffeur na. De jongen raakte volgens Israëlische hulpverleners levensgevaarlijk gewond aan het hoofd, de buschauffeur liep minder ernstig letsel op.

De Israëlische vergeldingsactie was het grootste militaire machtsvertoon tegen Gaza sinds de kortstondige oorlog tussen Israël en Hamas twee jaar geleden. Naast de doden vielen er meer dan dertig gewonden. Een van de doden was een 50-jarige burger die buiten zijn huis zat toen hij door een tankgranaat getroffen werd. Bij het Gaza-stadje Rafah werden drie strijders gedood. De vijfde dode was een politieagent van Hamas.

Na twee jaar van betrekkelijke rust nemen de spanningen tussen Israël en Palestijnse militanten in de Gazastrook de laatste tijd weer toe. Enkele uren voor de raketbeschieting voerde de Israëlische luchtmacht een reeks bombardementen uit op tunnels waarlangs vanuit Egypte wapens zouden worden gesmokkeld.