Stomme matroesjka's

Game

Stacking

Van Double Fine Productions en THQ. Voor Xbox 360 en Playstation 3 ****

In Stacking komen oud speelgoed, nieuw speelgoed en jaren 30-cinema harmonieus samen. Een stomme (als in: stomme film) game waarin matroesjka’s de hoofdrol spelen. Stacking is luchtig gebracht, maar heeft een verrassend volwassen ondertoon. Door de suikerlaag heen zijn de sobere strubbelingen te ontwaren van een arm gezin dat verder uitgekleed wordt, en waarvan het kroost ten prooi valt aan kinderarbeid.

Met zulke zware thema’s ligt het niet erg voor de hand dat het spel een continue glimlach op het gezicht tovert. Als kleinste van het gezin trek je erop uit om je familie te redden uit de klauwen van een gemene industrieel.

De middelen die je ter beschikking staan wijken sterk af van wat gebruikelijk is in hedendaagse games. Pistolen en zwaarden zijn er niet, op hoofden springen lukt ook niet. Wat kun je dan wel? Stapelen. Door in grotere matroesjka’s te springen, en zo hun speciale gaven over te nemen, kunnen uiteenlopende puzzels opgelost worden. Deze puzzels hebben meerdere oplossingen en zetten ertoe aan de expertise van iedere pop uit te vogelen.

Nou ja, expertise. Denk aan: scheten laten om een groep te verdrijven of met blikken een bewaker verleiden. Oplossingen zijn soms vergezocht en vaak openbaren ze zich bij stom toeval tijdens het aanklooien. Desalniettemin is dit een volstrekt uniek spel dat de vraag oproept of ons moderne speelgoed wel zo leuk is.

Rogier Kahlmann