Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Noord-Soedan stuurt militair materieel naar betwist gebied zuiden

In Abyei is de VN aanwezig om burgers te beschermen tegen geweld tussen het noorden en zuiden. Foto AP / Tim Freccia

Het Noord-Soedanese leger heeft gevechtshelikopters en tanks naar de betwiste regio Abyei gestuurd. Dit kan leiden tot een nieuw conflict tussen het noorden en het zuiden van Soedan. Dat zegt het Satellite Sentinel Project vandaag.

In januari stemde Zuid-Soedan met een overweldigende meerderheid voor afscheiding van het noorden. De regio Abyei wordt echter door beide landen geclaimd en de legermachten van beide landen zijn begonnen met opbouwen van een troepenmacht in het gebied.

Het Satellite Sentinel Project, een initiatief van acteur George Clooney, maakt gebruik van satellietbeelden om de situatie in Soedan in te schatten. Volgens de groep zijn twee helikopters en minstens tien tanks naar de regio gestuurd. Ook zouden vrachtwagens met zware wapens naar Abyei zijn afgereisd.

Vorige maand meldde de groep al dat militairen van het Noord-Soedanese leger drie dorpen in Abyei met de grond gelijk had gemaakt. De regio kent vruchtbare grond en is rijk aan olie.

Het Satellite Sentinel Project wil dat de internationale gemeenschap diplomatieke druk uitoefent om de impasse over Abyei op te lossen. De regio zou een eigen referendum over onafhankelijkheid krijgen, maar de volksraadpleging ging niet door en er wordt nu onderhandeld over het gebied.