Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

350.000 euro wachtgeld Benk Korthals

Den Haag, 3 augustus 1998 De nieuwe minister Benk Korthals van justitie wordt voor het 'staatsieportret' gefotografeerd. De bewindslieden van het kabinet Kok 2 maakten gisteravond kennis met de media tijdens een bijeenkomst in de gebouwen van het ministerie van Algemene Zaken. FOTO ROEL ROZENBURG
Den Haag, 3 augustus 1998 De nieuwe minister Benk Korthals van justitie wordt voor het 'staatsieportret' gefotografeerd. De bewindslieden van het kabinet Kok 2 maakten gisteravond kennis met de media tijdens een bijeenkomst in de gebouwen van het ministerie van Algemene Zaken. FOTO ROEL ROZENBURG Benk Korthals als nieuwe minister van Justitie in 1998. Foto Roel Rozenburg

Het was kandidaat-voorzitter van de VVD Benk Korthals (66) die tussen 2002 en 2010 350.000 euro wachtgeld ontving, schrijft De Pers. Eerder maakte weekblad Elsevier al bekend dat het om een oud-minister van Defensie ging.

Elsevier deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en ontdekte zo dat 56 oud-bewindslieden wachtgeld ontvingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte echter niet bekend om wie het ging. De Pers vergeleek de gegevens met de situatie waarin de oud-ministers verkeren en concludeert nu dat Korthals veruit het meeste wachtgeld ontving.

Korthals laat via een VVD-woordvoerder weten dat “het zeer waarschijnlijk om hem gaat omdat het bedrag overeenkomt met wat hij ontvangen heeft”. Hij zegt zich “aan de toen geldende regels” te hebben gehouden. Korthals, die minister van Justitie was in Paars 2 en in 2002 minister van Defensie was in het eerste kabinet Balkenende, verricht sindsdien ‘advieswerk’ voor een advocatenkantoor, meldt De Pers.

Benk Korthals werd op 17 maart door het hoofdbestuur van de VVD voorgedragen als nieuwe partijvoorzitter. Korthals is vooralsnog de enige kandidaat. Het VVD-bestuur draagt hem voor wegens „zijn lange staat van dienst in de partij en zijn ruime bestuurservaring”.

Tot 22 april kunnen de VVD-afdelingen kandidaten voordragen. De vacature ontstond toen de toenmalige voorzitter Ivo Opstelten minister van Veiligheid en Justitie werd. Tijdens de ledenvergadering van 20 op 21 mei wordt de nieuwe voorzitter gekozen.