Alvast 70 militairen naar Kunduz onderweg

De kwartiermakers gaan ervoor zorgen dat de militairen en politieagenten na aankomst direct aan de slag kunnen in de Noord-Afghaanse provincie, mocht de missie doorgaan.

Zeventig militairen zijn gistermiddag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan vertrokken om de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz voor te bereiden. De kwartiermakers zullen de werk- en slaapverblijven bouwen voor de Nederlandse trainers.

Tweede Kamerleden reageerden verrast op de aankondiging van de vlucht. GroenLinks-leider Jolande Sap wilde de verzekering dat door dit vertrek geen „onomkeerbare stappen” worden gezet. Ook heeft de Kamer, die zich bij deze missie graag bemoeit met de details, gevraagd waarom het kabinet het vertrek van de militairen niet eerder had gemeld. Daarop verzekerde het kabinet, gisteren per brief, dat de aanwezigheid van de kwartiermakers niet leidt tot een „onomkeerbare” situatie.

Met name GroenLinks en de ChristenUnie waren onaangenaam verrast door het plotselinge vertrek. Die twee partijen waren cruciaal voor het goedkeuren van de missie. Het kabinet kon niet rekenen op de steun van gedoogpartner PVV en grootste oppositiepartij PvdA. D66, ChristenUnie en GroenLinks gingen pas akkoord na beloften over duur en inhoud van de training.

Vorige week nog stuurde het kabinet een brief naar de Kamer waarin stond dat de politietraining, die onder de vlag van de NAVO wordt uitgevoerd, voorlopig slechts zes weken kan duren. De oppositie wil per se dat Afghaanse rekruten acht weken worden opgeleid. Het kabinet beloofde zich wel in te blijven zetten voor verlenging van de basistraining en desnoods een eigen „aanvullende basismodule” aan te bieden. Uit diezelfde brief bleek ook dat de missie is vertraagd tot begin 2012. Wel gaan trainers van de marechaussee eerder meelopen met de Duitse trainers in Kunduz. (NRC)