Ai Weiwei zou belasting ontduiken

Chinese artist Ai Weiwei throws porcelain sunflower seeds into the air as he poses for a photograph with his new installation entitled 'Sunflower Seeds', at its unveiling in the Turbine Hall at the Tate Modern gallery, in London in this October 11, 2010 file photograph. Chinese police said that prominent artist and rights activist artist Ai Weiwei was under investigation "for suspected economic crimes", the official Xinhua news agency reported late on April 6, 2011. Ai was stopped on April 3, 2011 from boarding a flight from Beijing to Hong Kong and taken away by border police, sparking criticism from Western governments and from Chinese human rights campaigners that he was the latest target of a crackdown on dissidents and activists in detention or informal custody. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT CRIME LAW)
Chinese artist Ai Weiwei throws porcelain sunflower seeds into the air as he poses for a photograph with his new installation entitled 'Sunflower Seeds', at its unveiling in the Turbine Hall at the Tate Modern gallery, in London in this October 11, 2010 file photograph. Chinese police said that prominent artist and rights activist artist Ai Weiwei was under investigation "for suspected economic crimes", the official Xinhua news agency reported late on April 6, 2011. Ai was stopped on April 3, 2011 from boarding a flight from Beijing to Hong Kong and taken away by border police, sparking criticism from Western governments and from Chinese human rights campaigners that he was the latest target of a crackdown on dissidents and activists in detention or informal custody. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT CRIME LAW) Weiwei gooit porseleinen zonnebloempitjes omhoog op 10 oktober 2010 in Londen. Foto Reuters

De bekende Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die begin deze week werd opgepakt, wordt volgens de Chinese politie verdacht van belastingontduiking.

De Chinese politie heeft bekendgemaakt dat er een onderzoek naar de kunstenaar en dissident loopt op verdenking van ‘economische delicten’. Zijn familie zegt dat Ai het slachtoffer is van laster. Zus Gao Ge van Ai tegen Reuters: “De beschuldigingen zijn absurd. Kijk alleen al naar de manier waarop hij opgepakt is en verdwenen. Daaraan zie je al dat er iets heel anders aan de hand is. Het lijkt hier meer op een criminele bende dan op een land met wetten.”

Het is onwaarschijnlijk dat de mededeling van het politieonderzoek de ophef die rond Ai’s arrestatie is ontstaan zal doen verstommen. Over de hele wereld hebben mensenrechtenorganisaties de arrestatie veroordeeld en gezegd dat Ai het doel is van een campagne van de Chinese overheid om dissidente geluiden te verstommen. Correspondent Oscar Garschagen zei daarover eerder deze week

De arrestatie van Ai Weiwei zat eraan te komen. Er worden op het ogenblik veel dissidenten opgepakt. Met name advocaten, schrijvers en bloggers die politieke hervormingen willen. De Chinese regering is erg nerveus naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Arabische wereld en wil voorkomen dat de roep om vrijheid overslaat naar China. Eén vonk kan tot een prairiebrand leiden.