‘Hamascommandant gedood bij luchtaanval Soedan’

Een strijder van Hamas bij een persconferentie van de islamitisch-fundamentalistische beweging op 3 april. Foto: AP / Hatem Moussa.

Eén van de twee slachtoffers die gisteren vielen bij een aanval op een auto in Soedan is een topcommandant van Hamas. Dat meldt de Arabische zender Al Arabiya nadat Soedan vanmiddag Israël beschuldigde van het uitvoeren van de aanval.

Volgens de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Ali Karti heeft zijn regering indicaties die het “absoluut zeker” maken dat Israël bij de aanval betrokken was. Volgens Karti voerde Israël de aanval uit om ervoor te zorgen dat het Soedanese regime op de Amerikaanse lijst van terreursponsors blijft. Tot nu toe heeft nog niemand de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist. Israël weigert commentaar te geven op de beschuldiging van Soedan.

Ooggetuigen: drie explosies, twee helikopters

De raketaanval vond gistermiddag vlakbij het vliegveld bij Port Sudan plaats. Een medewerker van de luchthaven vertelde aan persbureau Reuters dat hij drie “luide explosies” hoorde. Volgens de bron vertelden ooggetuigen hem dat twee helikopters “die er als Apaches uitzagen” voorbij kwamen vliegen.

Twee jaar geleden zeiden de Soedanese autoriteiten dat een konvooi van wapensmokkelaars geraakt was door een luchtaanval. Toen voedde de Israëlische premier Olmert speculaties dat zijn land bij de aanval betrokken was door te zeggen dat “wij overal waar we kunnen - dichtbij en ver weg - opereren om infrastructuur van terroristen te raken”. Het konvooi was destijds mogelijk bestemd voor de Palestijnse beweging Hamas in Gaza.

    • Pim van den Dool