‘Palestijnse journalisten stelselmatig mishandeld’

Hamas-premier Ismail Haniyeh op een persconferentie in september 2006. Foto: AP / Khalil Hamra.

Palestijnse journalisten worden geïntimideerd en aangevallen door de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dat schrijft Human Rights Watch in een vandaag verschenen rapport.

De mensenrechtenorganisatie spreekt in het rapport van mishandelingen, willekeurige arrestaties en de inbeslagname van foto- of filmapparatuur door Palestijnse veiligheidstroepen. Volgens Human Rights Watch vinden de misstanden zowel op de door Fatah beheerste Westoever als op de door Hamas bestuurde Gazastrook plaats.

Joe Stork, adjunct-directeur van de organisatie in het Midden-Oosten, zei vanmiddag op een persconferentie dat de misdragingen tegen Palestijnse journalisten onbestraft blijven:

“Palestijnse veiligheidstroepen komen bekend te staan om het aanvallen en intimideren van journalisten die gewoon hun werk proberen te doen. De mensen die verantwoordelijk zijn voor dit misbruik ondervinden daar nu geen gevolgen van. Omdat we zaak na zaak tegenkomen moeten we spreken van beleid.”

In het rapport staan vele voorbeelden van geweld tegen journalisten te lezen. Zo beschrijft Human Rights Watch hoe een groep gewapende strijders van Hamas vorige maand het kantoor van persbureau Reuters in Gaza aanvielen. Hamas heeft het regelmatig voorzien op journalisten die verslag doen van demonstraties tegen hun bewind, aldus Human Rights Watch. Andersom vallen veiligheidstroepen van Fatah journalisten aan die positief over Hamas of negatief over het bewind van president Abbas schrijven.

Een woordvoerder van de Palestijnse veiligheidstroepen op de Westoever zei tegen Reuters dat de Palestijnse Autoriteit de wettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting respecteert en alleen mensen arresteert die verdacht worden van een misdrijf. Hamas noemde de inhoud van het rapport “te algemeen en onjuist”.