Man steekt zich in brand op de Dam

Beeld AT5

Een man heeft zichzelf vandaag op de Dam in Amsterdam in brand gestoken. Hij is met zeer ernstige verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. De man is door omstanders gedoofd nadat hij “zeker een minuut” brandend op zijn benen bleef staan.

Dat vertelde een getuige zojuist tegen onze Amsterdam-verslaggever. Omstanders hebben de man uiteindelijk omgeduwd om hem te doven met emmers water en jassen. Op foto’s is te zien dat de man over zijn hele lichaam ernstig verbrand is.

Update: 15:47 uur De man ligt in kritieke toestand in het Brandwondencentrum in Beverwijk. Dat meldt AT5.

Bekijk de beelden die AT5 heeft van het incident. Pas op: schokkend.

“Hij maakte ruzie met iemand, zei dat iedereen uit de weg moet gaan, pakt een aansteker en steekt zichzelf in brand”, zei een getuige tegen NOS Radio1. “Iedereen probeerde met jassen het vuur uit te maken.” “Hij had het over kinderen die hij te eten moest geven.” Een andere getuige zei dat de man had geroepen ‘alles kwijt’ te zijn.

Het ging om een bewuste actie, meldt AT5. Het slachtoffer zou er slecht aan toe zijn. Hij heeft ongeveer 2 minuten in brand gestaan.

Het incident gebeurde voor het Nationaal Monument. De politie heeft het gebied afgezet. Een woordvoerder kon verder nog geen details geven.

Beeld is hier, hier en hier te vinden.