Berndsen (D66) betaalt slechts helft onterechte toelagen terug

D66-Kamerlid Magda Berndsen betaalt slechts de helft terug van de onterecht toegekende toelagen die zij als korpschef in Friesland kreeg. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schreef vanmiddag in een geanonimiseerde brief aan de Tweede Kamer dat Berndsen in Friesland twee toelagen heeft gekregen die hij niet te rechtvaardigen acht.

Het gaat om een vergoeding voor dubbele woonlasten en compensatie voor belastingheffing, in totaal ruim 40.000 euro. Dat blijkt uit stukken die NRC Handelsblad met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft verkregen. Berndsen wil echter maar 20.000 euro terugbetalen.

De Rijksauditdienst oordeelde vorig jaar in een geanonimiseerd rapport dat het bedrag dat het korps jarenlang voor Berndsen betaalde voor de huur van een appartement in Leeuwarden niet in overeenstemming was met landelijke of regionale regelgeving. Het gaat bijna 30.000 euro aan huur. De belastingdienst beschouwde de vergoeding van de huur na twee jaar als ‘loon in natura’, en hief in 2009 daarom 11.443 euro belasting. Ook dat werd door het korps vergoed – en ook dat is in strijd met de regels, oordeelde de Rijksauditdienst.

Onduidelijk waarom Berndsen niet hele bedrag terugbetaalt

Geconfronteerd met deze feiten liet een woordvoerder van D66 vorige maand weten dat Berndsen “zal terugbetalen waarvan vaststaat wat onrechtmatig aan haar betaald is, ook als het juridisch gezien de hoofdverantwoordelijkheid bij de werkgever ligt”. In een persbericht van D66 dat vanavond werd verstuurd, gaat het echter om “ongeveer 20.000 euro”. Waarom Berndsen niet het hele bedrag terugbetaalt, is onduidelijk. Berndsen was vanavond niet bereikbaar voor commentaar. D66 wil niet ingaan op vragen over deze kwestie.

De Rijksauditdienst concludeerde dat niet alleen de huurvergoeding en de belastingcompensatie in strijd waren met de regels, maar ook de ‘persoonlijke’ toelage die Berndsen jarenlang ontving (in totaal bijna 50.000). Daarover schrijft Opstelten nu dat korpsbeheerder Ferd Crone achteraf “afdoende rechtvaardiging” heeft gegeven, daar in plaats van de zogenoemde persoonlijke toelage “een toelage tot werving en behoud werd beoogd”.

Crone onderzoekt nog of hij onterecht toegekende toelagenkan terugvorderen. Minister Opstelten heeft de korpsbeheerder daartoe geen opdracht gegeven, omdat een terugvorderingsbesluit “juridisch zeer kwetsbaar is”.

Opstelten schrijft in zijn brief ook dat “de korpsbeheerders en ik het erover eens zijn, dat vergoedingen die niet in overeenstemming zijn met de regelgeving, niet behoren voor te komen. Dergelijke vergoedingen schaden de integriteit en daarmee het aanzien van het politieambt.”

Dit artikel werd geschreven door NRC-redacteur Leonie van Nierop.