Acht Iraakse gezinnen worden uitgezet

Demonstratie van Iraakse Koerden tegen het asielbeleid van de Nederlandse overheid. De 500 vluchtelingen die met uitzetting worden bedreigd menen dat Iraaks Koerdistan te onveilig is om naar terug te gaan. FOTO ROEL ROZENBURG
Demonstratie van Iraakse Koerden tegen het asielbeleid van de Nederlandse overheid. De 500 vluchtelingen die met uitzetting worden bedreigd menen dat Iraaks Koerdistan te onveilig is om naar terug te gaan. FOTO ROEL ROZENBURG Demonstratie van Iraakse Koerden in Den Haag tegen het asielbeleid van de Nederlandse overheid, 18 februari (Foto: NRC / Roel Rozenburg)

Een aantal Iraakse gezinnen wordt morgen uitgezet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegenover persbureau Novum, nadat Vluchtelingenwerk Nederland vandaag de noodklok luidde over de aanstaande uitzetting van acht gezinnen.

Het ministerie kan dit aantal niet bevestigen.

Hoewel het terugsturen van individuen naar Irak al langer plaatsvindt, is het uitzetten van gezinnen al enige tijd niet meer voorgekomen.

Volgens Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, is Bagdad nog altijd te gevaarlijk:

“We weten dat er acht gezinnen naar het uitzetcentrum in Rotterdam zijn overgebracht. VluchtelingenWerk blijft erbij dat het in Bagdad nog altijd te gevaarlijk is. Daarmee is het onverantwoord om deze uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen daar naartoe uit te zetten”

De organisatie merkt op dat er nog altijd veel doden en gewonden vallen in Irak, waaronder veel burgerslachtoffers.

Het ministerie benadrukt dat een rechter alle gevallen individueel heeft getoetst. Die heeft bepaald dat het veilig genoeg is in Irak om ook gezinnen terug te sturen.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaf eind november te kennen, uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers te willen uitzetten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had eerder die maand de uitzetting van een groep Irakezen tegengehouden.