Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Video: Louis Theroux keert terug naar Westboro Baptist Church

Screenshot docu Theroux

Documentairemaker Louis Theroux keerde terug naar Topeka, Kansas, voor een week lang bezoek aan de omstreden extreem-christelijke Westboro Baptist Church. Resultaat: de docu ‘America’s Most Hated Family in Crisis’, een vervolg op ‘The Most Hated Family in America’ (video) uit 2007.

Theroux voegt zich opnieuw bij de familie Phelps tijdens hun controversiële protestacties waarbij zij gemeenschappen provoceren met aanstootgevende teksten als ‘God Hates Fags’ en ‘Thank God for Dead Soldiers’. Maar vier jaar na zijn laatste bezoek zijn er tekenen van verval opgetreden bij de familie. Een reeks afvalligen doet de kerk schudden op haar grondvesten.

De Phelps, bestaande uit zo’n zeventig leden, geloven dat soldaten die zijn gedood een straf is van God en voor de VS vanwege hun tolerantie van homoseksualiteit.

Vorige maand oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het toegestaan is voor deze kerk om te posten en te demonstreren bij begrafenissen van gesneuvelde soldaten. Dit recht valt onder de vrijheid van meningsuiting. Albert Snyder, de vader van een gesneuvelde marinier had een zaak aangespannen tegen de Westboro Baptist Church (wiki).

http://www.youtube.com/watch?v=yh3HZ4cGNPY